Pazar, Ekim 6, 2024
Ana SayfaWeb Tasarım59 adımda iyi bir blog sahibi nasıl olunur?

59 adımda iyi bir blog sahibi nasıl olunur?

İyi bir blog sahibi olmak sandığınız kadar zor bir durum değildir. Sadece belirli kriterleri yerine getirmeli, sabırlı olmalı ve araştırma yapmalısınız. Aşağıda vereceğim ipucları sayesinde siz de gerçek anlamda otoriter bir blog sahibi olabilirsiniz.

Bir blog açmaya karar verdiğinizde ilk bakışta her şey basit görünür. Öyle ki işin ne kadar derinine inerseniz, o kadar karmaşıklaşır. Blogcular, tasarım, içerik oluşturma, SEO, sunucu, güvenlik gibi bazı temel ihtiyaçları azda olsa bilmek zorunda ya da öğrenmek zorunda.

Bu makalede sizlere blog yazarı olmak için uygulayabileceğiniz basit adımlardan bahsedeceğim. İyi bir blog sahibi ve yazarı olmak için biraz çaba sarfetmek gerekiyor. Öyle ki etrafınızda yüzbinlerce amacı sadece para kazanmak olan bloglar görebilirsiniz.

Bu işe para için girmek istiyorsanız makalenin devamını okumanıza hiç gerek yok aslında. Çünkü siz tarlayı ekmeden, ürün elde edemezsiniz. İyi bir ürün elde etmek için de iyi bir emek harcamalısınız. Eğer ki henüz blog sahibi olmayan arkadaşlar varsa, ‘blog nasıl açılır‘ rehberine göz atabilirler

Yararlı bir içerik hazırlamak, başarılı bir blog veya web sitesinin belkemiğini oluşturur.

1- Fikir Üretin

Herhangi bir şey yazmadan önce bir blog yazma stratejiniz olmalı. Önce okuyucu geribildirimini, sektörünüzün yaşadığı bir problemi veya kitlenizin ilgilendiği bir şeyi düşünün. Konuyla ilgili söylenenleri görmek için araştırma yapın.

2- İyi Bir Makale Için Uzun Uzun Yazın

Uzun vadede, uzun makaleler her zaman kazanır. Araştırmalar, uzun ve detaylı yazılmış makalelerin Google’da ve sosyal paylaşımlarda daha iyi performans verdiğini gösteriyor ve bir konuyu gerçekten insanların anlamalarına yardımcı olacak kadar ayrıntılı olarak yazmak çok etkilidir.

3- Her Zaman Resim Kullanın

Resim ya da videoları küçümsemeyin. Makaleye değer katmayan alakasız ya da kötü bir görselden daha kötü hiçbir şey yoktur. İçeriğiniz ile uyumlu olması gerekir. Blogunuz için kullanışlı olabilecek görselleri bulabileceğiniz yüzlerce web sitesi mevcut. Örn: Google Images

4- Anket Yada Küçük Sorular Kullanın

Muhtemelen BuzzFeed‘in (onedio,ofpof tarzı) yapmış olduğu paylaşımları görmüşsünüzdür. Makale içerisine küçük anketler eklemek gibi. Bu tarz elementler makalenin paylaşımını oldukça arttırmaktadır.

5- Geniş Kitlelere Ulaşın

Mevcut okuyucularınızı daha sadık kılmak yerine, daha fazla insana erişmeye odaklanın. İçeriğiniz yeni okuyucular için oluşturulmalıdır. İronik olarak bu daha fazla sadakat getirir.

6- İçeriğinizi Açıklayan Etkileyici Başlıklar Kullanın

Başlık ilk etapta ziyaretçiyi makaleyi okumaya teşvik eden en önemli unsurdur. Dolayısıyla ilgi çekici, açıklayıcı bir başlık oldukça etkilidir. Başlığınızda mümkün olduğu kadar soru türevleri, rakamlar gibi elementler kullanın.

  • WordPress eklentisi nasıl kurulur?
  • En kaliteli 10 wordpress eklentisi
7- İçeriğinizi Çeşitlendirin

Farklı içerik türleri ile denemeler yapın. Infographics, videolar, web seminerleri, çalışma sayfaları, kontrol listeleri, podcast’leri ve mülakatları deneyin.

8- İçeriğiniz Uygulanabilir Ve Ders Niteliğinde Olsun

Eğer bir eğitim makalesi yada nasıl yapılır tarzında bir makale oluşturmuşsanız, okuyucularınıza alacakları dersleri ve yapmaları gerekenleri gösterin. Onlara verdiğiniz materyalin en iyi nasıl kullanılacağını anlatın.

9- Makaleyi En Uygun Zamanda Yayınlayın

Okuyucularınızın çoğunluğu nereden size ulaşıyor? Maksimum verim ve sonuçlar için en yoğun zamanda içeriğinizi yayınlayın. İnsanların en müsait ve rahat olduğu zamanlarda içeriklerinizi yayınlamanız içeriğin anlık okunmasını da arttıracaktır. Hafta sonları yada akşam saat 6 dan sonra gibi.

10- Makalenizde Samimi Bir Üslup Kullanın

En iyi arkadaşınızla konuşuyormuş gibi yazmak iyi bir fikirdir. Akıcı ve samimi bir yazım dili okuyucularınıza da keyif verecektir.

11- Yeni Ziyaretçilere Odaklanın

Web sitenize gelen trafiğin çoğunluğu yeni okuyucu kitlesi olmalı. Daha fazla trafik kazanmak için yeni ziyaretçilere odaklanın ve içeriklerinizi de bu yönde oluşturun.

12- Sürekli Ve Yeni Içerikler Oluşturun

Sabit içerik, sonsuza dek kalmaya devam eden içeriktir. Fakat mevcut okuyucularınız bloğunuza geldiğinde yeni bir şeyler görmek isterler.Dolayısıyla makale oluşturmayı belirli bir düzen ve aralıklarla gerçekleştirin.

13- Referans Vermekten Korkmayın

İyi bir blog yazısı, kaliteli referanslar içermesi bakımından iyi bir kompozisyon gibidir. Diğer blog yazarlarına veya araştırmaya link vermek makalenizi daha güvenilir hale getirir, okuyucularınıza yeni bilgi verir ve aynı zamanda bu web sitelerinin de önüne geçer.

14- Gerekirse Içerik Üretmek Için Yardım Alın

İçerik oluşturmada tıkandığınız zamanlarda yakın çevrenizden fikirler alabilirsiniz. Ya da yine sitenizde okuyucularınızın isteklerini belirtebileceği bir anket oluşturabilirsiniz.

15- İçeriğiniz Ve Bloğunuz Sizin Olsun

Kendinize ait bir alan adınızın hosting sağlayıcınızın olmasını öneririm, çünkü o zaman bloğunuz tamamıyla sizindir. Ücretsiz blog platformları iyi gibi görünebilir fakat MySpace gibi yarın birgün kapandığında emeklerinizn boşa gitmesi hiç de hoş olmaz.

16- Araştırın, Okuyun

Sevdiğiniz blogları, kitapları ve web sitelerini bulun ve makale yazmadan önce bunlara biraz zaman ayırın. Gerçekten doğru zihniyetin içine girmenizi sağlayacak ve aklınızda makalenizi şekillendirmenize yardımcı olacaklardır.

Bunuda okumalısın !  En iyi hosting firmaları

İçerik oluşturmak tek başına yeterli değildir. İçeriğinizi insanlara okutmak ve göstermek zorundasınız. Aslında bu, blog yazmanın en önemli bölümlerinden biridir.

17- Ücretsiz Yada Deneme Sürümü Ürünler Sunun

Bu kısımda anlatmak istediğim eğer bir ürün satıyorsanız bunu belirli bir sayı ile sınırlı olacak şekilde insanlara denemeleri için sunabilirsiniz. Bu hem bloğunuzun hem de ürününüzün tanıtım için mükemmel bir yoldur.

18- Mail Listesi Oluşturun

Mail listesi oluşturmak size herzaman anlık trafik kaynağı olacaktır. Günümüzde en etkili tanıtım yolu email marketing diyebiliriz. Sitenizde kullanıcılarınıza email bülteninize kayıt olmaları için bir form sunabilirsiniz. Bu konuda daha önce hazırlamış olduğum Mailchimp kurulumu ve kullanımına ait detaylı kılavuz ile Mailchimp for WordPress eklentisi kurulum ve kullanımı  ayrıca En iyi 6 WordPress email abonelik eklentisi makalesine bakabilirsiniz.

19- Ücretli Reklam Alabilirsiniz

Blogunuzu bir işyeri gibi düşünebilirsiniz. Ve herkes gibi, onu da tanıtmanız gerekiyor. Her ay belirli bir bütçe ile Facebook ve Google reklamlarını kullanabilirsiniz.

20- Mümkün Ise E-Book Oluşturun

Sektörünüz ile ilgili bilgi ve birikimlerinizi bir e-book haline getirip, ziyaretçilerinize sunabilirsiniz.

21- İçeriklerinizde Link Ve Kaynaklara Yer Verin

Çoğu blog yazarı başka bir içeriğe yada bloğa link vermekten korkar. Oysa ki başka sitelere, içeriklere link vermek sitenizin otoritesini daha da güçlendirir ve okuyucuya güven verir. Bu durumun sıralamalarda da olumlu etkisi vardır.

22- Misafir Yazarlık

Diğer bloglarda misafir yazarlık yaparak, hem kendinizi hem de bloğunuzu çok daha geniş kitlelere duyurabilirsiniz. Bu konuda da Misafir Yazarlık nedir? Nasıl Yapılır? Yararları Nelerdir?  ve  Backlink almak için misafir yazar olabileceğiniz bloglar nasıl bulunur?  makalelerine göz atabilirsiniz.

23- Diğer Bloglar Ile Çapraz Tanıtım Yapın

Sektörünüz ile alakalı diğer bloglar ile çapraz tanıtım yapabilirsiniz. Yani her iki blog da birbiri için küçük bir tanıtım yazısı yazabilir.

24- Sonuç Alabileceğiniz Konulara Odaklanın

Bu konuda size yol gösterecek olan en iyi kılavuz Google Analytics‘dir. Bloğunuzdaki hangi içeriklerin daha fazla okunduğunu ve hangi arama kelimeleri ile bloğunuza ziyaretçilerin geldiğini tespit ederek içeriklerinizi bu yönde oluşturabilirsiniz.

25- Diğer Bloglarda Yorum Yapın

Diğer bloglar üzerinde konu ile ilgili mantıklı yorumlar yaptığınızda blog sahibi yorumunuzu onaylayacaktır. Böylelikle hem backlink almış olacak, hemde diğer ziyaretçiler tarafından farkedileceksiniz.

26- İçeriklerinizde Mutlaka Sosyal Paylaşım Butonu Bulundurun

İnsanlar beğendikleri içerikleri başkalarıyla paylaşmayı sever. Sosyal medyanın trafik konusundaki etkisi tartışılmaz. Bu yüzden içeriklerinizde mutlaka sosyal paylaşım butonları bulunmalı. Bu konuda da WordPress için en iyi 9 sosyal paylaşım eklentisi ile WordPress için sosyal medya ağları giriş ve yorum yapma eklentileri makaleleri size yardımcı olacaktır.

Bloglama, yalnızca birkaç makale yazmanın ötesinde bir eylemdir. Dolayısıyla harekete geçmeden önce iyi bir plan,hedef ve strateji oluşturmak sizi başarıya götürecektir.

27- Yapmanız Gerekenleri Liste Halinde Sıralayın

Makale yazmadan yada herhangi bir işlem yapmadan önce neler yapmanız gerektiğine dair bir liste oluşturun.Böylece hem yapacaklarınızı belirlemiş hem de yapılıp yapılmadığını kontrol etmiş olursunuz.

28- Doğru Sektörü Seçin

Seçtiğiniz sektör ile ilgili makale yazarken keyif almalısınız. Bildiğiniz, tecrübeleriniz olan sektör seçimini çok daha doğrudur. Bilginiz olmayan sektörlerde makale yazmaya çalışmak sizi zorlayacaktır. Zira ziyaretçileriniz sorular sorduğunda da cevaplamak zor olacaktır.

29- Araştırma Yapın

Makale yazdığınız konularda ne kadar bilginiz olsa da mutlaka bilmediklerinizin de olduğunu unutmayın. Bu yüzden sürekli araştırma yapın ve makalenizi detaylandırın.

30- Anahtar Kelimelerinizi Kullanın

Blogunuz belirli bir anahtar kelime grubuna odaklanmalı ve her makale bunu desteklemelidir. Ardından kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizi kullanarak daha fazla trafik sağlayabilirsiniz. Ayrıca rekabet , arama sorguları ve trafik gibi önemli bilgiler için Ahrefs Nedir? En detaylı Ahrefs Kullanım Kılavuzu size yardımcı olacaktır.

31- Sondan Başlayın

Buradan kastım eğer hedefiniz para kazanmak ise para kazanmak ile ilgili makaleleri oluşturun ve yayınlayın. İşin sonundaki amacınız da zaten para kazanmak değil mi?

32- Gerçekçi Kıyaslamalar Yapın

Bloğunuzun ilk yıllarında artan trafik seviyeleri, 500-1000 e-posta abonesi, 3-4 misafir gönderisi ve uzun yazılmış içerikler hedefleyin. Daha sonraki yıllarda ise bir önceki yıla göre tüm kriterleri arttırın ve ölçümleyin.

33- Bloğunuza Işlevsellik Katın

Bloğunuza mutlaka sidebar ekleyin. Bu sidebar içerisine de dilerseniz e-mail bülteni, yeni makaleler gibi kullanıcıların ilgisini çekecek bileşenler ekleyin.

34- Zamana Bırakın

Elinizde sihirli değnek olmadığı için yeni bir bloğun gelişimini zamana bırakın ve pes etmeyin. Bloğunuz çok iyi yerlere gelse bile pes etmemelisiniz. Bloglama sonuçları zaman alır. İstikrarlı bir çalışmanın sonucu ortalama 1 yıl içerisinde meyvesini verir.

35- Kişiliğinizi Yansıtın

Blogunuza gelen ziyaretçilerin çoğunun samimiyet aradığını unutmayın. Kişiliğinizin makalelerinize yansıması ve samimi olmanız size daima kazandıracaktır.

Bunuda okumalısın !  1 dolara domain ( Güncellendi )

Blogunuz tıpkı bir iş yeri gibidir. Logo, renkler, içerik, görünüm vb. kriterlerin hepsi okuyucuların aklında bir şeyler oluşturmalıdır.

36- Marka Tanımını Benimseyin

Marka sadece bir logo yada görselden ibaret değildir. Marka dediğimiz olay sizin dışarıya açılan kapınız ve görünen yüzünüzdür. Yaptığınız kaliteli işler sizin marka imajınızı oluşturacağı gibi, ziyaretçilerinizin de aklında yer edinecektir.

37- Alan Adı ( Domain ) Seçimi Çok Önemli

Çok iyi seçilmiş bir alan adı alın. Bu, blogunuz için önemli bir tanıtım aracıdır. .com uzantılı olması benim tavsiyemdir. Domain seçimi konusunda domain seçimi nasıl olmalıdır konusu size yardımcı olacaktır.

38- Domain Uzantınızı Içeren E-Posta Adresi Alın

Birçok blog yazarı hala gmail,hotmail vb ücretsiz email servislerini kullanıyor. Oysaki bu çok yanlıştır. Eğer kendinize ait bir domaininiz varsa mutlaka isminiz@domain.com şeklinde bir eposta adresi kullanmalısınız.

39- Profesyonelce Hazırlanmış Bir Logo

Ne demiştik? Markanız sizi yansıtır ve bunun en büyük kriteri de kullandığınız logodur. Logonuzun nasıl görünmesini istediğinizi dikkatle düşünün. Hayalinizde bir logo canlandırın. Eğer kendiniz yapamıyorsanız ücretli olarak profesyonelce bir logo hazırlatabilirsiniz. Sadece nasıl bir logo istediğinizi belirleyin.

40- Sektörünüzdeki Sorunları Çözebilen Bir Otorite Olmaya Çalışın

Sektör seçimindeki bilgi ve tecrübenin faydası bu noktada ortaya çıkıyor. Üst kısımda bahsettiğim gibi, ziyaretçilerinizin sorularına cevap verip çözüme kavuşturmak sizi sektörünüzde sorun çözücü olarak kılar ve bu size muazzam bir otorite sağlar.

41- İnsanlarla Iletişim Kurun

Bazı blogcular doğrudan iletişimi güven oluşturmak için iyi bir yol olarak görüyor. Bazı bloglar ise daha fazla satış oluşturmak için sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. İnsanlarla iletişim kurmaktan, sorularını cevaplamaktan çekinmeyin. Bunu bir sohbet gibi düşünün.

42- Hakkımda Sayfasını Unutmayın

İnsanların sizi tanıması neler yaptığınızı bilmeleri sizi samimi gösterecektir. Bloğunuzda mutlaka kendinizi tanıtan bir hakkımda sayfası bulunmalı.

Google’ın organik trafiği hala en iyi trafik şekillerinden biridir. Rekabetçidir fakat uzun vadede kazanan siz olursunuz.

43- Trafik Kaynağınızı Belirleyin

Bazı bloglar sosyal medyadan, bazıları ise arama motorlarından en fazla trafiği elde eder. Trafik kaynağınızı ölçümleyerek bu doğrultuda çalışmalar yapabilirsiniz. Elbette bu konuda benim tavsiyem doğal olan arama motorlarından gelen trafiktir. Sosyal medya trafiğini de göz ardı etmeyin. Gerçek anlamda ciddi katkılar sağlamaktadır.

44- Tek Bir Arama Motoruna Odaklanmayın

En popüler arama motoru Google olsa bile bir tek Google için odaklanmayın. Unutmayın Yandex, Bing, Ask gibi birçok arama motoru bulunmaktadır.

45- Anahtar Kelime Ve Konuyu Iyi Seçin

Anahtar kelime seçimi konusunda Anahtar kelime seçimi ve kullanımı nasıl olmalıdır? makalesini inceleyin. Ayrıca Seo kategorisinde gerekli olan tüm makaleleri de bulabilirsiniz.

46- Mutlaka Yoast Seo Eklentisini Kullanın

Yoast seo içeriklerinizin en iyi şekilde anahtar kelime bazlı optimizasyonu için kullanabileceğiniz en iyi seo aracıdır. Bu konuda daha önce hazırlamış olduğum Yoast Seo ayarları detaylı anlatım kılavuzu size oldukça fayda sağlayacaktır. Ayrıca Seo uyumlu makale nasıl yazılır teknikleri nelerdir? konusuna da bakabilirsiniz.

47- Doğal Backlinkler Oluşturun

Backlink dediğimiz olgu sitenizin gelişmesi, tanınması ve arama motorları tarafından farkedilmesinin en büyük kriterlerinden birisidir. Elbette backlink alırken bazı koşullara uymak gerekiyor. Aşağıdaki makaleler size yol gösterecektir.

  • Backlink nedir? ücretsiz backlink almanın yolları nelerdir?
  • Backlinklerin hızlı indekslenmesi için neler yapmak gerekir?
  • Backlink nasıl alınır : 2016 yılı en etkili backlink stratejileri
  • Backlink almak için misafir yazar olabileceğiniz bloglar nasıl bulunur?
  • Kırık Link Tekniği Kılavuzu : Nasıl Kaliteli Backlink Elde Edilir
  • Doğal backlink sağlamanın 4 farklı yolu
  • Profil backlink oluşturabileceğiniz 106 websitesi
  • Anchor text nedir? En Detaylı Anchor Text Kullanım Kılavuzu
48- Uzun Içerikler Daima Kazandırır

İçeriklerinizi mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışın. Bazı araştırmalar 2000 kelime civarındaki makalelerin daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor. Fakat burada önemli olan sırf uzun olsun diye anlamsız bir makale yazmamaktır. Okuyucularınıza istedikleri bilgileri verdiğiniz sürece kelime sayısının miktarından çok içeriğinin önemli olduğunu göreceksiniz.

49- İçerik Başlık Ve Açıklamaları Oldukça Önemlidir

Makalenizin başlığı (title) ve açıklaması (description) arama motorlarının içeriğiniz ile ilgili olarak ilk izlenimini oluşturur ve fikir verir. Dolayısıyla her makale için özgün olarak başlık ve açıklama oluşturun. Elbette bunlar içeriğiniz ile ilgili olmalıdır. Bu konuda yine Yoast Seo benim favori eklentimdir.

50- Anchor Text Kullanımı Önemli

Anchor text diğer ismi ile çapa bağlantılar sitenize baklink alırken kullandığınız metinlerdir. Bu bağlantıların yanlış kullanımı sitenizin zarar görmesine yol açabilir. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Bakınız Anchor text nedir? En Detaylı Anchor Text Kullanım Kılavuzu

51- Sayfa Hızı Artık Bir Sıralama Kriteri

Sayfa hızı ne kadar yüksek olursa ziyaretçileriniz için o kadar iyi olur. Araştırmalar ziyaretçilerin bir sayfanın açılması için 3 saniyeden fazla beklemediğini açılmayan sayfalar için siteyi terkettiğini ortaya koyuyor. Bu da sizin Hemen çıkma oranınızı yükselttiği için sıralamalarda etkileniyorsunuz.

52- Misafir Yazarlık Hala Etkili

Farklı sitelerde misafir yazarlık yaparak, daha fazla kişiye erişebilir, sitenizi tanıtabilirsiniz. Misafir yazarlık hem doğal backlink kaynağı olması açısından da çok önemlidir.

Bunuda okumalısın !  Instagram’da Birden Fazla Hesap Nasıl Açılır, Eklenir?

Sitenizin tasarımından tutunda kullandığınız renklere kadar bir sürü kriter ziyaretçilerinizin davranışlarını etkilemektedir.

53- İçeriğinizi Şekillendirin

İnsanlar köşe yazısı gibi düz yazı şeklinde uzun uzadıya yazıları okumayı sevmezler. Bunun yerine aralarda resim olan ve kesinlikle küçük paragraflar ile bölünmüş olan yazıları tercih ederler.

54- Mobil Uyumlu Tasarım

Günümüzde çevrimiçi işlemlerin büyük kısmının mobil cihazlardan yapıldığını düşünürsek,sitenize gelen ziyaretçilerin çoğunun da mobil cihazlardan eriştiğini görebiliriz. Bu yüzden sitenizin hatasız ve mobil uyumlu olması çok önemlidir. Bu konuda kullanabileceğiniz bazı eklentileri Sitenizi mobil uyumlu hale getirin konulu makalede belirttim.

55- Renkleri Iyi Seçin

Tasarımda kullandığınız renkler önemlidir. Çok koyu tonlar insanları rahatsız eder. Yine çok açık tonlar da okumayı güçleştirdiğinden göz yorar. Dolayısıyla renk seçiminizi iyi yapmalısınız.

56- Fontları Unutmayın

Sitenizde kullandığınız font boyutlar ortalama seviyede olmalıdır. Ne çok küçük ne de çok büyük olmalıdır. Kolay okunabilen renkte ve yazı tipinde olması avantajlıdır.

57- Site Hızı Için Cache Eklentisi Kullanın

üst kısımda (51. maddede) belirttiğim gibi site hızı oldukça önemlidir. Bu konuda kullanabileceğiniz oldukça kaliteli eklentiler bulunmaktadır.

  • En iyi wordpress cache eklentisi : Powered Cache
  • W3 total cache wordpress eklentisi kurulumu ve ayarları
58- Resimlerinizi Optimize Edin

Sitenizde kullandığınız resimler büyük boyutlu ise yüklenmeleri zaman alacağından site hızınızı da olumsuz etkileyecektir. Bu sorunu çözmek için wordpress resim optimizasyon eklentileri kullanabilirsiniz.

59- Çok Fazla Reklam Kullanmayın

Benim de çok rahatsız olduğum bir durum aslında bu. Bir siteyi gezerken aradığınız içeriğe ulaşmak için bir sürü reklamı geçip erişmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca içerikte de kötü yerleştirilmiş ve sizi rahatsız eden reklamlar varsa zaten okumadan siteyi terk edersiniz. İşte durumun özeti aslında bu. Kısaca akıllı, etkili ve kimseyi rahatsız etmeyen reklam yerleşimi yapmalısınız. Aşağıda bazı faydalı eklentileri bulabilirsiniz.

Sonuç olarak yukarıda listelediğim tüm detaylar sitenizin ciddi anlamda potansiyel kazanmasına,tanınmasına ve ileriye yönelik otoriter bir site olmasına büyük katkı sağlayacaktır. Sizin de eklemek istediğiniz kriterler varsa yorum kısmından belirttiğinizde uygun ise listeye eklerim.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar