Yazı başlığı olarak zehirli şampuan kelimesi biraz ağır gibi gözükebilir ama yazdıklarımı okuduktan sonra emin olun sizde aynı fikre varacaksınız. Daha çok köpürsün , daha güzel koksun diye şampuanların içine koyulan maddeler neredeyse hepsi sağlığa zararlı maddeler içeriyor. Saçlarımızı ve vücudumuzu daha iyi temizlesin diye kullandığımız bu maddeler maalesef sağlığımızı tehdit ediyor.
Hatta bazen organik , yüzde yüz doğal diye reklamı yapılan saç ürünlerinde de aynı etken maddelere rastlıyoruz. Çok büyük bir sömürü haline getirilmiş zayıflama, saç dökülmesi, göğüs büyütme vs. gibi konuların aynı şekilde kullanıldığına şahit oluyoruz. Örneğin diş macunlarını bezelye kadar sürmek gerekirken reklamlarda diş fırçasının üzerini tamamen kaplatmaya devam ederler. Diş macunları içinde bulunan florür ‘ün çocuklarımız üzerindeki etkisini araştırmanızı öneririm. Kaynak olarak Ahmet Rasim KüçükUsta nın yazılarını okuyabilirsiniz.
Şampuanda ki zararlı maddeler :
- SLS : Son derece toxic bir madde olan SLS köpürtmeyi artırmak için kullanılır. Sodium lauryl sülfat özellikle çocuklar için son derece sağlığa zararlı bir maddedir.
- Formaldehit
- Paraben
- Parafin
- Benzyl Alcohol : Zehir
- Polyethylene / Polyoxyethylene : Kozmetik ürünlerde kullanılan kanserojen madde
- TEA, DEA, MEA : Kanserojen maddeler
- DMDM Hydantoin : Koruyucu madde olarak kullanılan diğer maddeler Quaternium-15, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, methenamine ve 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol) bu maddelerin hepsi formaldehit salınımı yapar. !!
- ALS : Amonyum sülfat
- SLES : Sodyum lauryl ether sülfat aynı şeklide SLS gibi zararlıdır.
Bu kimyasallar aşağıdaki rahatsızlıklara neden olabilir.
- Deriyi tahriş eder ve sağlığını bozar
- Diğer organlarımıza zarar verir ( kalp, akciğer, karaciğer )
- Gözlere zarar verir.
- Hücrelerin yapısını bozar ve saç dökülmesine sebep olur.
- Doğal genetik yapıya zarar verir. Anne karnındaki çocuklar için son derece sıkıntılı bir durumdur.
Sağlığa zararlı madde içermeyen sabun ve şampuanlar
Eyvah şampuanda SLS , SLES varmış o zaman sabun kullanayım diyorsunuz bu sefer neredeyse tüm sabunlarda kullanılan Sodyum Hidroksit maddesi aynı derecede tehlikeli bir maddedir. Yani şampuan yerine normal sabunların sağlıklı bir alternatif olarak görülmesi pek olası değildir. Bu madde normalde sert yüzeylerin temizlenmesi için kullanılan deterjanlarda etken maddelerden biri olup solunması halinde AKCİĞER hasarına ve gırtlak KANSERİNE yol açtığı tespit edilmiştir. Aynı madde diş macunu ve şampuanlarda da PH dengeleyici olarak kullanılır. Bu zehir Sindirim sistem, cilt teması, göz teması halinde ciddi zararlar vermektedir. Bu yüzden zararsız şampuan veya sabundan bahsedebilmek için içeriğini çok iyi şekilde analiz etmek lazımıdr.
Bırakın normal sabunları %100 doğal zeytinyağlı, ‘Doğal Zeytinyağlı’, ‘Yüzde yüz zeytinyağlı’ yazan sabunlarda da bir çok zararlı olabilecek maddeye rastlanılmıştır.Bu güya doğal sabunlar yine fabrikalarda içlerine biraz defne yaprağı, biraz zeytinyağı damlatmak ile doğal hale gelmez. Temkinli olmakta fayda vardır.
%100 gerçek doğal sabunları aktarlarda bulabilirsiniz. Elle yapılan bu sabunların içinde neler olduğunu araştırarak her hangi bir zararlı kimyasal madde olup olmadığını araştırarak alabilirsiniz.
Peki ne yapalım ya sabun kullanmayalım, şampuan kullanmayalım ne kullanalım diyorsanız.
Doğal sabunlarda hangi maddeler bulunur
- Aqua ( Su)
- Doğal yağ çeşitleri (badem, defne, papatya, elma sirkesi vs)
- NaOH (sabunlaştırıcı)
- Kuz (NaCl)
- Gliserin olabilir.
Doğal sabun kullanıldığında yaşanacak tek sorun PH seviyesinin 9 olmasıdır. Durulama işlemi sonrasında bu derce 7 seviyesine iner ve cildin uyum sorunundan dolayı kuruma yaşanır. Ancak bu sorun uzun sürmez ve vücut tarafından dengelenir. PH seviyesini ayarlayan sabunlar var ancak bu sadece zararlı kimyasallar ile mümkün olabiliyor. Biz bu yüzden tek sorun kuruluk olsun diyoruz.
Evde şampuan nasıl yapılır ?
Gerekli malzemeler :
- 1 Su bardağı sıvı kastil sabunu ( zeytinyağı ve soda karışımı )
- Yarım su bardağı bal
- Çeyrek su bardağı sıvı aloe vera
- Yarım su bardağı hindistan çevizi suyu
- 1 çay kaşığı çam terebentin
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 5 adet iyice ezilmiş sarımsak
Hazırlanışı :
Mikseri güzelce temizleyin tüm malzemeleri koyun. Düşük seviyeden başlayarak sonra yükseltin ve bütün malzemeleri iyice karıştırın. İşlem bittikten hemen sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Hazırladığınız bu şampuan saçı doğal şekilde uzatan , saçı besleyen ve kepekten arındıran doğal içeriklere sahip olacaktır.
Kadın ve erkeklerde saç dökülmesini doğal yoldan engellemek için saçınıza doğal kına yakmayı deneyebilirsiniz.
Zararsız şampuan ve diş macunu seçimi :
- Florür içermeyen diş macunu
- SLS, SLES içermeyen
- Parabin , parafen, formaldehit içermeyen
ürünleri tercih etmeye çalışın.
Kullanıp test etmediğim araştırmalarım sonucu tespit ettiğim ve yazdıkları doğruysa güzel bir ürün diyebileceğim Naturalive Bebek Şampuanı 400 Gr İçerdiği maddeler : Aqua (Saf Su), Sodium Cocoyl Sarcosinate (Hindistancevizi Eldesi), Cocamidopropyl Betaine (Hindistancevizi Eldesi), Aroma (Doğal Gıda Aroması), Panthenol (B5 Vit), Potassium Sorbate (Gıda Koruyucu), Achillea Millefolium (Civanperçemi), Rumex Acetosellae (Kuzukulağı), Plantain Extract (Sinirliot Ekstraktı).
Sonuç: Hayatımızın her yerine girmiş zehir diyerek çocuklarımızı zehirlemek son derece yanlış bir inanıştır. Unutmayın siz almazsanız firmalar sağlıklısını üretmek zorunda kalacaklardır. Doğal ve zararsız ürünleri sadece şampuan, sabun ve diş macunu ile sınırlamayalım. Örneğin deterajan alırken fosfat içermeyen çevreye zarar vermeyen ürünleri tercih edin. Böylece hem sağlıklı nesiller yetiştirmiş hem de bize emanet olan doğaya zarar vermemiş olacağız.
Kaynak : http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/18/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/dis-macunlari-faydali-mi-zararli-mi/
Bu kadar açıklamadan sonra ev yapımı şampuanı sunduğunuz an salak olmaktan başka bir yere gidemiyorsunuz. Maalesef ki soda ve maden sularında hatta musluk sularında bile mevcut. Florürün zararı beyinde üçüncü göz denilen algıyı geliştirici düşünce yapısını yok etmek. Ayrıca batı da daha yoğun kullanılmasının sebebi üremeyi kontrol altına almak. Bu konu içerisindeki alt başlıkları algılayabileceğinizi düşünüyorum. Vucüttan atılamamasının en büyük sebeplerinden biri de kemiğe yapışması ve çocuk yaştan bu ürünleri kullanmaya başlayan biri için iç hastalıklarının kaçınılmaz olmasıdır.
Uzun zamandır araştırıyorum şampuanları. bir sonuç bulmak çok zor. Bir şampuan da Sls yok derken başka bir zararlı kimyasalı görüyorsunuz içeriğinde.
Bu yazı için çok teşekkür ederim öncelikle ama daha fazla doğal olan markaları belirtirsek en azından o markaları tüketiriz ve kimyasal kullanan markalar azalır.
Diş doktorlarının hepsi diş macunu alırken özellikle florürlü olmasına dikkat edin diyor. Burada bir çelişki yok mu?
Florür ve özellikle çocuk sağlığına olan zararları ile ilgili kaynak eklendi.