Bu makalemde ise bu zamana kadar kullandığım hemen hemen tüm wordpress cache eklentisi deneyimlerimden bahsedeceğim.
Listemizde hem ücretli hem de ücretsiz eklentiler yer alacak. Dolayısıyla ücretsiz eklentileri wordpress eklenti deposundan ücretli olanı ise ister aylık paket isterseniz de 10 tl gibi bir rakam ile gplexclusive.com dan alabilirsiniz.
Tecrübelerimden bahsederken eklentilerin tüm özelliklerine değinmeyeceğim. Omurga özelliği bizi ilgilendiriyor. Yani sitedeki performansı ve css ,js gibi dosyaları ne derece sıkıştırıyor ve verim sağlıyor. Bunun yanında sitedeki yüklenme oranını özellikle yönetim panelini nasıl etkiliyor bunlara değineceğim.
Bazılarınızın aklına şu soru gelebilir;
Cache eklentileri misafirler için açılış hızı sağlar ve sıkıştırma yapar. Yönetim panelini hızlandırmaz. Niçin bu özelliğe bakıyorsun?
- Hemen hemen cache eklentisi önbellek için klasör oluşturur ve tüm sayfaları tarayarak, önbellekleri bu klasöre yükler. Bunu yaparken de sunucunun işlemcisine ve belleğine yük bindirir.
- Her yazı eklediğinizde, güncellediğinizde bu işlemi tekrarlar.
- Ve her eklenti de olduğu gibi cache eklentilerinin de kendilerine ait css, js dosyaları vardır. Siz eklentinin ayar sayfasına girmeseniz bile yönetim paneline girdiğinizde bu dosyalar ek olarak yüklenir.
Peki bu js ve css dosyalarının yönetim panelinde ayar sayfası dışında yüklenmesini engelleyemez miyiz?
- Elbette engellenir. Bunun için onlarca eklenti mevcut. En popüler olanı ise Perfmatters ya da Asset manager.
- Bu eklentiler sayesinde ister yönetim panelinde isterseniz de sitenin anasayfasında istemediğiniz kısımlarda, istemediğiniz dosyaların yüklenmesini engelleyebilirsiniz.
- Fakat sunucuya bindirdiği yükü engelleyemezsiniz.
Dolayısıyla bu testlerde benim için en önemli kriter sunucuya ve yönetim paneline ek olarak bindirdiği yük seviyesi ve yönetim panelini yavaşlatıp, yavaşlatmaması. Bunun yanında iyi performans sağlaması.
Test ettiğim site ise WordPress tabanlı bir eticaret sitesi. Yani woocommerce kullanılan bir web sitesi.
Sitenin yer aldığı sunucu ise vds. Ve sadece bahsettiğim web sitesi yer alıyor.
Sunucu özellikleri ise;
- Yeni nesil 6 çekirdek işlemci
- 8gb ram
- iyi yapılandırılmış bir sunucu optimizasyonu
- phpfm ve nginx
Dolayısıyla adil bir karşılaştırma olması açısından sunucu ve site bilgilerini de verdim. Eklenti isimlerine tıklayarak, eklenti sayfalarına gidebilirsiniz.
Makalemize devam edelim. İlk testim Wp rocket ile oldu.
Wp Rocket
Wp Rocket ile ilgili daha önceden detaylı bir makale hazırlamıştım. Dilerseniz Wp rocket wordpress cache eklentisi nedir? nasıl kullanılır? makalesine göz atabilirsiniz. Eklenti ana özellikleri ile ilgili tecrübelerim ise şöyle;
Tecrübelerim
- Performans ve cache sistemi olarak başarılı olsa da yönetim panelini yavaşlatıyor.
W3 Total Cache
Hem ücretli hem de ücretsiz sürümü var. Ben premium sürüm ile testimi gerçekleştirdim. W3 total cache wordpress eklentisi kurulumu ve ayarları konusunda eklenti kurulumu ve kullanımı da mevcut.
Tecrübelerim
Performans olarak başarılı fakat bu eklenti de yönetim panelini yavaşlatıyor.
Wp Fastest Cache
Bu zamana kadar kullandığım en hafif ve etkili cache eklentilerinden birisi olan ve ayrıca türk bir geliştirici tarafından hazırlandığı için tercih ettiğim nadir eklentilerden birisi. Ücretli ve ücretsiz sürümü mevcut. Ücretli sürüm ile testi gerçekleştirdim.
Tecrübelerim
Kullanımı çok basit olan cache olarak başarılı bulduğum bir eklenti. Sunucuya yük bindirmemekle birlikle çok az sayıda css ve js dosyası var. Ayrıca yönetim paneline oldukça hafif etkisi var.
Swift Performance
Codecanyon’da satılan ücretli bir wordpress cache eklentisi. Genel itibariyle kullanıcıların memnun olduklarını söyledikleri bir eklenti olduğu için test ettim.
Tecrübelerim
Ara yüzü çok başarılı ve özellikleri gayet iyi ve yeterli. Sunucuya çok az yük bindirmekle birlikte hafif derece yönetim paneline etkisi var. Woocommerce desteği var.
Hummingbird
Ücretli olan bu cache eklentisi oldukça hafif bir yapıda ve detaylı özellikleri ile öne çıkıyor diyebilirim. Özellikle sıkıştırma yaptığı dosyaları ücretsiz olarak kendi cdn servisleri üzerine yüklemesi ve yayın yapması diğerlerinde olmayan bir özellik. Ayayüzü de kolay ve kullanışlı. sunucuya çok fazla yük bindirmiyor. Cache özelliği başarılı. Css, js dosyası biraz fazla arayüzden dolayı. Yönetim panelini ise hafif derece etkiliyor.
Breeze
Cloudways tarafından geliştirilen ücretsiz bir cache eklentisi ve favori eklentim.
Tecrübelerim
Oldukça basit bir ayar sayfası ile birlikte inanılmaz bir performans sergiliyor. sunucuya yük bindirmiyor ve yönetim panelini asla kasmıyor. Ücretsiz olması da cabası. Tüm bu eklentilerden sonra kullanmakta karar kıldığım bir eklenti.
Sıralama yapmak gerekirse;
- Breeze
- Hummingbird
- Swift
- Wp Fastest Cache
- Wp Rocket
- W3 Total Cache
Sonuç olarak aradığım eklentiyi bulmakla birlikte, sizlere de fikir olması açısından wordpress cache eklentisi olarak neler kullanabileceğinizi ve tecrübelerimi paylaştım. Listede olmayan eklentiler de var onları özellikle yazmadım. çünkü özellikleri benim için yeterli değil.