Salı, Ekim 8, 2024
Ana SayfaGoogleSearch Console Dizin Kapsamı Raporu

Search Console Dizin Kapsamı Raporu

Search Console beta sürümü ile gelen dizin kapsamı rapor ile ilgili google resmi dökümanıdır. Sayfalarınızdan hangilerinin dizine eklendiğini ve dizine eklenemeyen sayfaların nasıl düzeltileceğini öğrenmek için bu raporu kullanın. Grafiğin her çubuğu, Google tarafından bilinen belirli bir durumdaki (geçerli durum, hata durumu vb.) toplam URL sayısını gösterir.

Durum raporunu paylaşma

Sayfadaki Paylaş düğmesini tıklayarak sorunla ilgili ayrıntıları paylaşabilirsiniz. Bu bağlantı, bağlantıya sahip olan herkese, yalnızca geçerli sayfaya (ve varsa bu sorunla ilgili doğrulama geçmişi sayfalarına) erişim izni verir. Kaynağınız için diğer sayfalara erişim izni vermez veya paylaşılan kullanıcının mülkünüzde ya da hesabınızda işlem yapmasına olanak tanımaz. Bu sayfa için paylaşma özelliğini devre dışı bırakarak bağlantıyı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

Dikkat edilecek noktalar

İdeal olarak, siteniz büyüdükçe geçerli, dizine eklenmiş sayfa sayısında kademeli bir artış görmeniz gerekir.

  • Dizine ekleme hatalarında ani yükseliş görürseniz bunun nedeni, şablonunuzda yeni bir hataya yol açan değişiklik ya da tarama yapılmasının engellendiği (ör. robots.txt dosyası veya noindex etiketi kullanılarak ya da giriş yapılmasını zorunlu tutarak) URL’ler içeren bir site haritası göndermiş olmanız olabilir.
  • Dizine eklenmiş topla sayfam sayısında düşüş görüyorsanız ancak bu düşüşe karşılık gelen hata yoksa, mevcut sayfalarınıza erişimi engellemiş olabilirsiniz (robots.txt dosyası ya da “noindex” etiketi kullanarak veya kimlik doğrulamasını zorunlu tutarak). Sorun bundan kaynaklanmıyorsa, bu düşüşe neyin neden olabileceğini öğrenmek için, hariç bırakılan nedenlere bakın. Bunu yaparken etkilenen sayfaların sayısına göre sıralayın.
  • Sayfaların önemli bir kısmı dizine eklenmemişse ve bunların dizine eklenmesi gerektiğini düşünüyorsanız, ipuçları için hariç bırakılan URL’lere bakın. Sayfalarınızın birçoğuna erişimi robots.txt dosyası veya noindex etiketiyle engelliyor olabilirsiniz.
Bu URL’ler nasıl bulunur? Google, URL’leri birçok yolla, en çok da taranan sayfalardaki bağlantıları izleyerek veya site haritaları aracılığıyla keşfeder. Bazen bu bağlantılar yanlıştır (ve sitenizde 404 hatalarına neden olabilir). Bazen de önceden mevcut olan sayfa daha sonra kaldırılmıştır. Google bir URL’den haberdar olduğunda, belirli bir süre boyunca bunu taramaya çalışır. Bu doğaldır; bunu önlemek isterseniz dizine ekleme işlemini veya erişimi engelleyebilir ya da (uygun durumlarda) 301 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.

Üst düzey rapor

Üst düzey rapor, Google’ın sitenizde taramayı denediği tüm sayfaların dizin durumunu, duruma ve nedene göre gruplanmış bir şekilde gösterir.

Durum

Her sayfa aşağıdaki genel durum sınıflarından birine sahip olabilir:

  • Hata: Sayfa dizine eklenmemiştir. Daha fazla bilgi edinmek ve hatanın nasıl düzeltileceğini öğrenmek için aşağıdaki ilgili hata türü açıklamasına bakın. Önce bu sorunlara odaklanmanız gerekir.
  • Uyarı: Sayfa şu anda dizine ekli durumda veya yakın zamana kadar dizinde bulunuyordu ve bilmeniz gereken bir sorunu var.
  • Hariç bırakıldı: Sayfanız genelde sizin dışınızdaki nedenlerle dizine dahil edilmemiştir. Sayfa, dizine ekleme işleminin bir ara aşamasındadır veya siz bu sayfayı kasıtlı olarak hariç bırakmış olabilirsiniz (örneğin, bir noindex yönergesiyle) ve bu nedenle, sayfa beklendiği gibi davranmaktadır.
  • Geçerli: Sayfa dizine eklenmiştir.

Gerekçe

Her durumun (geçerli, uyarı, hata, hariç bırakıldı) belirli bir nedeni olabilir. Tablodaki veriler nedene göre gruplandırılır; her satır bir veya daha fazla URL’yi açıklayabilir. Her durum türünün açıklaması ve nasıl ele alınacağıyla ilgili bilgi için aşağıdaki Durum türü açıklamaları konusuna bakın.

Doğrulama

Bu sorun için kullanıcı tarafından başlatılan doğrulama akışının durumu. Başarısız durumdaki veya başlatılmamış sorunlara öncelik vermeniz gerekir.

URL keşfi aşağı açılır filtresi

Grafiğin üzerindeki aşağı açılır filtre, dizin sonuçlarını Google’ın URL’yi keşfetme yöntemine göre filtrelemenizi sağlar. Bu listede aşağıdaki değerler bulunur:

  • Bilinen tüm sayfalar [Varsayılan] – Google tarafından herhangi bir yöntemle keşfedilen tüm URL’leri gösterin.
  • Gönderilen tüm sayfalar – Yalnızca Search Console, robots.txt dosyası veya site haritası ping’i aracılığıyla bir site haritasında gönderilen sayfaları gösterin.
  • Belirli site haritası URL’si – Yalnızca Search Console aracılığıyla gönderilen belirli bir site haritasında listelenen URL’leri gösterin. Site haritası dizini söz konusuysa, içerdiği herhangi bir site haritasındaki tüm URL’ler raporlanır.
Bunuda okumalısın !  Gelen kutusu nerede bulunuyor?

Bir URL, başka bir mekanizma (örneğin, başka bir sayfadan organik tarama) yoluyla keşfedilmiş olsa bile, bir site haritası tarafından gönderilmiş sayılır.

Raporda duruma ve nedene göre ayrıntıya inme

En üstteki sayfada bir satır tıklandığında, belirli bir durum türüne ilişkin ayrıntılar gösterilir. Neden raporu aşağıdaki bilgileri içerir:

  • URL’leri genel duruma (geçerli, hata, uyarı, hariç bırakıldı) göre gösteren bir grafik.
  • URL’leri durum türüne ve URL’nin son taranma zamanına göre gösteren bir tablo.

Önemli: Önceden düzelttiğiniz bir sorunla işaretlenmiş bir URL mi görüyorsunuz? Sorunu, son Google taramasından SONRA düzeltmiş olabilirsiniz. Bu nedenle, düzelttiğiniz bir soruna sahip olduğu belirtilen bir URL görürseniz, URL’nin tarama tarihini kontrol ettiğinizden emin olun:

  • URL, düzeltmenizden sonra yeniden tarandıysa düzeltme işleminiz onaylanamamıştır. Düzeltmenizi kontrol edip onaylayın ve yeniden tarama için bekleyin.
  • URL, düzeltmeden önce tarandıysa Google’ın sayfayı yeniden taramasını bekleyin veya “düzeltmeye başla”yı tıklayın (bu seçenek gösteriliyorsa) ve sorun yönetim akışını kullanarak sorunu düzeltin.

Sayfalarınızla ilgili sorunları giderme

  1. Toplam hata sayınızı veya toplam dizine eklenmiş sayfa sayınızı hangi sorunun etkilediğine dair bir ipucu olarak, toplam dizine ekleme hatası veya toplam dizine eklenme sayısı ile belirli bir hatanın küçük grafiği arasında bağlantı bulup bulamadığınıza bakın.
  2. Sorunları düzeltin:
    1. Önem derecesine ve uyarıya göre gruplandırılan URL tablosu; önem derecesi, etkilenen sayfaların sayısı ve URL’lerin şu anda onaylanıp onaylanmadıklarının bir kombinasyonuna göre sıralanır. Bunları, gösterilen varsayılan sırada ele almanızı öneririz.
    2. Hata sayısında artış varsa, üstteki grafikte hatalarda ani yükselmelerle aynı anda gerçekleşen, satırdaki ani sıklık yükselişlerine bakın ve daha fazla bilgi edinmek için ayrıntılı rapordaki satırı tıklayın (daha sonra açıklanacaktır).
    3. Daha fazla bilgi içeren ayrıntı sayfasına gitmek için ilgili hata satırını tıklayın (aşağıdaki bilgilere bakın). Belirli bir hata türüyle en iyi nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için hatayla ilgili açıklamayı okuyun.
    4. Her nedenin tüm örneklerini düzeltin ve söz konusu nedenin ayrıntısında Düzeltmeyi Doğrula‘yı tıklayarak doğrulama isteğinde bulunun.
    5. Doğrulama devam ederken bildirimler alırsınız, ancak birkaç gün sonra hata sayınızın azalıp azalmadığını kontrol edebilirsiniz.
  3. Hariç bırakılan URL’lerle ilgili filtreyi düzenli olarak kaldırın, bunları etkilenen sayfa sayısına göre sıralayın ve istenmeyen sorunlar için tarayın.

Durumların sebepleri

Sayfalarınızın her biriyle ilgili olası nedenleri burada bulabilirsiniz.

Gönderildi ve gönderilmedi “Gönderildi” kelimesini kullanan bir dizin sonucunu görmeniz, Google’dan site haritasında gönderdiğiniz URL’yi dizine eklemesini açıkça istediğiniz anlamına gelir.

Hatalar


Hatalı sayfalar dizine eklenmedi.


Sunucu hatası (5xx): Sayfa istendiğinde sunucunuz 500 düzeyinde bir hata döndürdü.

Yönlendirme hatası: URL bir yönlendirme hatasıydı. Şu türlerden biri olabilir: Çok uzun bir yönlendirme zinciri; yönlendirme döngüsü; sonunda maksimum URL uzunluğunu aşan bir yönlendirme URL’si; yönlendirme zincirindeki hatalı veya boş bir URL.

Gönderilen URL, robots.txt dosyası tarafından engellendi: Bu sayfayı dizine eklenmesi için gönderdiniz, ancak sayfa, robots.txt dosyası tarafından engellendi. robots.txt test aracını kullanarak sayfanızı test etmeyi deneyin.

Bunuda okumalısın !  Google sonuçlarından fotoğraf silme

Gönderilen URL “noindex” olarak işaretlendi: Bu sayfayı dizine eklenmesi için gönderdiniz, ancak sayfanın meta etiketinde veya HTML yanıtında “noindex” yönergesi var. Bu sayfanın dizine eklenmesini istiyorsanız etiketi veya HTTP yanıtını kaldırmanız gerekir.

Gönderilen URL’nin Soft 404 olduğu anlaşılıyor: Bu sayfayı dizine eklenmesi için gönderdiniz, ancak sunucu soft 404hatası döndürdü.

Gönderilen URL yetkisiz istek (401) hatası döndürüyor: Bu sayfayı dizine eklenmesi için gönderdiniz, ancak Google, 401 (yetkilendirilmemiş) yanıtı aldı. Ya bu sayfa için yetkilendirme gereksinimlerini kaldırın ya da Googlebot’un kimliğini doğrulayarak sayfalarınıza erişmesine izin verin.

Gönderilen URL bulunamadı (404): Mevcut olmayan bir URL’yi dizine eklenmesi için gönderdiniz.

Gönderilen URL’de tarama sorunu var: Bu sayfayı dizine eklenmesi için gönderdiniz ve Google, diğer nedenlerin hiçbirine uymayan belirtilmemiş bir tarama hatasıyla karşılaştı. Google Gibi Getir aracını kullanarak sayfanızda hata ayıklamayı deneyin.

Robots.txt tarafından engellenmesine rağmen dizine eklendi: Sayfa, robots.txt tarafından engellenmesine rağmen dizine eklendi (Google her zaman robots.txt’ye saygı gösterir, ancak bu, bir başkasının dosyaya bağlantı oluşturduğu durumlardaişe yaramaz). Sayfayı arama sonuçlarından engellemek isteyip istemediğinizden emin olmadığımız için bu, uyarı olarak işaretlendi. Bu sayfayı engellemek istiyorsanız robots.txt, dizine eklenmekten kaçınmak için doğru mekanizma değildir. Dizine eklenmekten kaçınmak için ya “noindex” etiketi kullanmanız ya da kimlik doğrulama kullanarak sayfaya anonim erişimi engellemeniz gerekir. Bu sayfayı hangi kuralın engellediğini belirlemek için robots.txt test aracını kullanabilirsiniz. robots.txt nedeniyle, sayfa için gösterilen tüm snippet’ler muhtemelen yetersiz olacaktır. Bu sayfayı engellemek istemiyorsanız, sayfanızın engellemesini kaldırmak için robots.txt dosyanızı güncelleyin.

Geçerli


Geçerli duruma sahip sayfalar dizine eklendi.

Gönderildi ve dizine eklendi: URL’yi dizine eklenmesi için gönderdiniz ve URL dizine eklendi.

Dizine eklendi, site haritası kullanılarak gönderilmedi: URL, Google tarafından keşfedildi ve dizine eklendi. Tüm önemli URL’leri site haritası kullanarak göndermenizi öneririz.

Dizine eklendi; standart olarak işaretleme seçeneğini değerlendirin: URL dizine eklendi. Aynı URL’leri içerdiğinden bu URL’yi açık bir şekilde standart olarak işaretlemenizi öneririz.

Hariç bırakıldı


Bu sayfalar, muhtemelen kasti nedenlerden dolayı genellikle dizine eklenmez.


“noindex” etiketi tarafından engellendi: Google sayfayı dizine eklemeye çalıştığında “noindex” yönergesi ile karşılaştığı için sayfayı dizine eklemedi. Sayfanın dizine eklenmesini istemiyorsanız bunu doğru şekilde yaptınız. Bu sayfanın dizine eklenmesini istiyorsanız “noindex” yönergesini kaldırmanız gerekir.

Sayfa kaldırma aracı tarafından engellendi: Bu sayfa şu anda bir URL kaldırma isteği tarafından engellenmiş durumda. Kaldırma istekleri yalnızca belirli bir süre için geçerlidir (bağlantı verilen dokümanlara bakın). Bu sürenin sonunda, siz başka bir dizine ekleme isteği göndermeseniz bile Googlebot geri gidip sayfayı dizine ekleyebilir. Sayfanın dizine eklenmesini istemiyorsanız “noindex” etiketini kullanın, sayfa için yetkilendirme gerektirin veya sayfayı kaldırın. Doğrulanmış bir site sahibiyseniz, URL kaldırma isteğini kimin gönderdiğini öğrenmek için URL kaldırma aracını kullanabilirsiniz.

robots.txt tarafından engellendi: Bu sayfa, bir robots.txt dosyasıyla Googlebot’u engellemektedir. Bu bilgiyi, robots.txt test aracını kullanarak doğrulayabilirsiniz. Bunun, sayfanın başka yollarla dizine eklenmeyeceği anlamına gelmediğini unutmayın. Google bu sayfayı yüklemeden sayfayla ilgili başka bilgiler bulabilirse sayfanın dizine eklenmesi mümkün olabilir (ancak bu daha az rastlanan bir durumdur). Bir sayfanın Google tarafından dizine eklenmediğinden emin olmak için robots.txt engelini kaldırın ve “noindex” yönergesi kullanın.

Yetkisiz istek (401) nedeniyle engellendi: Sayfa, yetkilendirme isteğiyle Googlebot’u engellemektedir (401 yanıtı). Googlebot’un bu sayfayı tarayabilmesini istiyorsanız ya yetkilendirme gereksinimlerini kaldırın ya da Googlebot’un kimliğini doğrulayarak sayfalarınıza erişmesine izin verin.

Tarama anormalliği: Bu URL getirilirken, belirtilmemiş bir anormallik meydana geldi. Bu, 4xx- veya 5xx düzeyinde bir yanıt kodu anlamına gelebilir. Sayfanın getirme sorunuyla karşılaşıp karşılaşmadığını öğrenmek için Google Gibi Getir aracını kullanarak sayfayı getirmeyi deneyin. Sayfa dizine eklenmemiştir.

Bunuda okumalısın !  Gelen kutusu nerede bulunuyor?

Tarandı – şu anda dizine eklenmedi: Sayfa Google tarafından tarandı, ancak dizine eklenmedi. İleride dizine eklenebilir veya eklenmeyebilir. Bu URL’nin taranması için yeniden gönderilmesi gerekmez.

Bulundu – şu anda dizine eklenmedi: Sayfa Google tarafından bulundu, ancak henüz taranmadı.

Doğru standart etikete sahip alternatif sayfa: Bu sayfa, Google’ın standart olarak tanıdığı bir sayfanın kopyası ve söz konusu standart sayfaya doğru şekilde yönlendiriyor. Burada bir şey yapmanız gerekmez!

Standart etiketi olmayan kopya sayfa: Bu sayfanın kopyaları var ve bu kopyaların hiçbiri standart olarak işaretlenmemiş. Bu sayfanın standart sayfa olmadığını düşünüyoruz. Bu sayfa için standart sayfayı açık bir şekilde işaretlemeniz gerekir. Hangi sayfanın standart sayfa olduğunu öğrenmek isterseniz tablo satırını tıklayarak bu URL için info: sorgusu çalıştırın. Tablo satırında standart sayfa belirtilir.

HTML olmayan sayfa yineleniyor: HTML olmayan bir sayfa (örneğin bir PDF dosyası), Google’ın standart olarak işaretlediği başka bir sayfanın kopyası. Genellikle yalnızca standart URL, Google Arama’da gösterilir. İsterseniz yanıt verip Link HTTP başlığını kullanarak bir standart sayfa belirtebilirsiniz.

Google, kullanıcıdan farklı bir standart sayfa seçti: Bu URL, bir dizi sayfa için standart olarak işaretlenmiş, ancak Google başka bir URL’nin daha iyi bir standart sayfa olduğunu düşünüyor. Bu sayfayı kopya olarak değerlendirdiğimiz için dizine eklemedik; yalnızca standart sayfa dizine eklendi. Bu sayfayı açık bir şekilde standart URL’nin kopyası olarak işaretlemenizi öneririz. Hangi sayfanın standart sayfa olduğunu öğrenmek isterseniz tablo satırını tıklayarak bu URL için info: sorgusu çalıştırın. Tablo satırında standart sayfa belirtilir.

Bulunamadı (404): Bu sayfa istendiğinde bir 404 hatası döndürdü. URL, taranması yönünde açık bir istek olmadan Google tarafından keşfedildi. Google URL’yi farklı şekillerde de öğrenebilirdi: Örneğin, başka bir sayfa o URL’ye bağlantı verebilir ya da URL daha önce vardır ve silinmiştir. Googlebot muhtemelen bu URL’yi belirli bir süre boyunca denemeye devam eder. Googlebot’a bir URL’yi kalıcı olarak unutmasını söylemenin yolu yoktur, ancak zaman geçtikçe URL’yi daha az tarar. 404 yanıtları kasti olmaları halinde sorun teşkil etmez. Sayfanız taşındıysa yeni konuma bir 301 yönlendirmesi kullanın. Sitenizdeki 404 hatalarıyla ilgili ne düşünmeniz gerektiği konusunda daha fazla için google dökümanlarını okuyabilirsiniz.

Yasal şikayet nedeniyle sayfa kaldırıldı: Sayfa, yasal şikayet nedeniyle dizinden kaldırıldı.

Yönlendirmeli sayfa: URL bir yönlendirme olduğu için dizine eklenmedi.

Tarama için sıraya alındı: Sayfa, tarama sırasında; sayfanın taranıp taranmadığını öğrenmek için birkaç gün sonra tekrar kontrol edin.

Soft 404: Sayfa isteği, soft 404 yanıtı olduğunu düşündüğümüz bir hata döndürüyor. Bu, sayfa isteğinin ilgili 404 yanıt kodu olmadan kullanıcı dostu bir “bulunamadı” mesajı döndürdüğü anlamına gelir. Sayfanın dizine eklenmesini engellemek isterseniz, “bulunamayan” sayfalar için bir 404 yanıt kodu döndürmenizi öneririz.

Gönderilen URL çıkarıldı: Bu sayfayı dizine eklenmesi için gönderdiniz, ancak sayfa, belirtilmeyen bir nedenden dolayı dizinden çıkarıldı.

Gönderilen URL standart olarak seçilmedi: URL, açık bir şekilde standart sayfa olarak işaretlenmeyen bir dizi kopya URL’den biri. Açık bir şekilde bu URL’nin dizine eklenmesini istediniz, ancak bu URL kopya olduğu ve Google başka bir URL’nin daha iyi bir standart sayfa adayı olduğunu düşündüğü için Google bu URL’yi dizine eklemedi. Bunun yerine, kendi seçtiğimiz standart sayfayı dizine ekledik. Bu durum ile “Google, kullanıcıdan farklı bir standart sayfa seçti” durumunun arasındaki fark, bu durumda sizin açık bir şekilde dizine ekleme isteğinde bulunmanızdır.

RELATED ARTICLES

3 YORUMLAR

  1. Gönderilen URL standart olarak seçilmedi www olmadan googlede çıkıyor. www olarak kopya olarak algılıyor tekrrar istekte bulunuyorum ama www olarak eklemiyor

  2. merhaba hocam bunu nereden nasıl kaldıdracagız ? “noindex” etiketi tarafından engellendi: Google sayfayı dizine eklemeye çalıştığında “noindex” yönergesi ile karşılaştığı için sayfayı dizine eklemedi. Sayfanın dizine eklenmesini istemiyorsanız bunu doğru şekilde yaptınız. Bu sayfanın dizine eklenmesini istiyorsanız “noindex” yönergesini kaldırmanız gerekir.

    Yardımcı olurmsnz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar