İp atlama Özellikle kilo verme , zinde kalma ve yağ yakmak isteyenler için en iyi kardiyo hareketlerden biridir. Üstelik bunun için hiç bir ekipmana ve alana ihtiyaç duymazsınız. ihtiyacınız olan tek ekipman iptir. Vücudu çok iyi çalıştıran bu egzersiz ile doğru bir diyeti birleştirirseniz harika ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz. İp atlamadan önce ısınma egzersizi yapmanıza çoğu zaman gerek yoktur. Bu yüzden bir iki esneme egzersizi ile direkt olarak ip atlamaya geçiş yapabilirsiniz.
Yazı İçindekiler
İp atlamanın faydaları
İp atlamanın faydaları saymakla bitmez. Öncelikle kardiyo sporları sınıfına girdiği için kalp damar salığı için oldukça önemlidir. Doktorunuz bu sporu yasaklamadığı sürece ip atlama aktivitesini sürekli olarak yapabilirsiniz. Hızlı bir şeklide yağ yakmanızı ve düz bir karna sahip olmanızı da sağlayabilen bu sporun faydaları bitmek bilmiyor. Önemli olan hatalarınızı ortadan kaldırarak en doğru tekniği uygulamak olacaktır.
- Çoklu kas gruplarını aynı anda çalıştırır ( Güreş ve yüzme gibi )
- Bacak, Kol, Karın, Sırt gibi kasları yanı anda çalıştırdığından daha fazla kalori harcamaya sebep olur
- Vücudunuzun spora karşı olan hasasiyetini artırır böylece daha dirençli olursunuz
- Zaman , bütçe ergonomisi en iyi sporlardan biridir.
- Doğru şekilde yapılır ve iyi bir diyetle desteklenirse hem yağ yakmaya hem de kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur
- İyi bir uyku çekmenize yardımcı olur
- Stres ve Depresyonu sizden uzaklaştırır
- Bacaklarda oluşan seluliti engeller
İp atlamak zayıflatır mı ?
Cevabı kesinlikle evet. Günde 30 dakikaya kadar dinlenerek atlayacağınız ip diyet ile birleştiğinde harikalar yaratabilir. Yağ yakma kilo verme sürecinizi hızlandırarak sizi fit bir görünüme kavuşmanıza yardım edebilir.
Boks, Vücut Geliştirme, Koşu, Kick Box, Karate, Kung Fu, Tekwano gibi tüm sporlar için uygun bir hareket olan ip atlama dinçliğinize dinçlik katacaktır. Benim gibi ip atlamayı beceremeyen biri iseniz buradaki hatalar mutlaka dikkat ederek düzeltmeye çalışın.
İp atlamak kaç kalori yakar ?
Her gün normal tempo ile 1 saatte 1000 kaloriye yakın kalori harcayalirsiniz. Böylece 7 günde 1 kilo yağdan kilo verme şansınız olur. Tabiki her kişinin metabolizması ve vücut yapısı farklıdır ve durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Uzmanla genel olarak 7500 civarında kalorinin 1 kg yağa denk geldiğini söylerler. Günde sadece bu sporla 1 saatte 1000 kalori harcasanız bir haftada 1 kg yağdan gidecektir bu gerçekten harikadır. Bu hesapla ayda 4 kg yağdan kilo verme şansınız olacaktır.
İp atlamak bir çok kişinin zayıflamak için yada vücut sıkılaştırması için başvurduğu yöntemlerden biridir. İp atlama temposu ile yağ yakma hızı eşit orantılıdır. Nefes nefese kalmadan sağlıklı bir şekilde tempolu olarak çalışmaya dikkat etmelisiniz.
Neden ip atlayamıyorum ?
İp atlamaya yeni başlayanların sıklıkla yaptığı yedi hatadan bahsedeceğiz. Bu hataları yapmayarak çok daha etki ve kaliteli bir ip atlama aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz. İp atlarken yaptığınız hataları tespit edip düzeltirseniz neden ip atlayamıyorum sorusunun cevabını bulacaksınız. Doğru teknikleri kullanarak çok rahat bir şeklide sizde atlayabilirsiniz.
İp atlarken yapılan 7 hata
Bende dahil ip atlamaya yeni başlayan bir çok kişinin yaptığı hatalar bu sporu doğru şekilde yapamamasına sebep olur. Bu da spordan zevk almanızı engeller. Ancak bunları hata olarak görmek yerine gelişmenin bir unsuru olarak görürseniz hızlı şeklide ilerleyebilirsiniz. Peki sıklıkla yapılan ip atlama hataları nelerdir ? Hadi sayalım
Önce zıplayıp sonra ipi çevirmek
İp atlamaya ilk başladığınız anda önce zıplayıp sonra ipi çevirirseniz veya aynı anda yaparsanız ip hızla yere çakılıp ayağınıza takılacaktır. Bunan dolayı önce ipi çevirin sonra zıplayın.
Kolları önde düzeltmek
Kollarınız düz olduğunda ipin geçmesi çok zor olacaktır. Mutlaka kollarınız vücudunuza yakın, dirsekler vücudunuza yakın kollar yanda olmalı. Böylece çok rahat atlayabilirsiniz
Fazladan zıplamak
İlk zamanlar ipi bir kez çevirirken iki kez zıplamak sıklıkla yapılan hatalardan biridir. Buhızızı azatları ve koordinasyonun gelişmesini engeller. Bu yüzden ilk önce daha rahat atlayın ve kollarınızı hızlandırın. Zamanla alışacaksınız.
Öne doğru bakmayın
Öne doğru bakarsanız boynunuza binen yük artacaktır. Mutlaka bakışlarınız karşıda olsun.
İpi öne çarptırmak
İpi atlarken ipi çok fazla öne çarptırmak hem hızınızı azaltır. Hem de koordinasyona etki eder. İp öne çarpıp sonra ayak altından geçerken çok zaman kaybedeceksiniz. Mutlaka ipi daha ayak altından geçirin. Bunu sağlamak için önünüze her hangi bir spor ekipmanı koyun. Gerekirse ilk zamanlar biraz uzaktan başlayın. İp ekipmana çarpmasın, zamanla yaklaşarak ipin tam ayağın altından geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çok fazla yukarı sıçramak
Çok fazla yukarı sıçramayın özellikle zıpladığınızda bu hem sizi çok yoracak hemde tekniğinizi bozacaktır. İpin geçeceği ok az bir alan yaklaşık bir parmak kadar bir alandır. Bundan dolayı atlarken çok yukarı sıçramanıza gerek yoktur. Özellikle bacakları çekerek öne veya geriye zıplamayın. Dizlerinizi çok fazla kırmayın ve çok az sıçrayın.
Kollarınızı çok fazla açmayın
Eğer kolları çok fazla açarak atlarsanız ipi kontrol etmeniz zorlaşacaktır. Ayrıca hızınızı da etkileyecektir. İp atlarken dirsekleriniz vücuda yakın rahat bir şekilde atlayın.
İlk zamanlar bu hataları yapmanız çok doğaldır. Bunları öğrenme sürecinin bir parçası olark görün. Zaten düzenli çalışma ile bu hataları rahatlıkla ortadan kaldırabilir çok iyi ip atlamaya başlayabilişiniz.
Hayatınıza hareket katın