Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaWeb TasarımHttp hata kodları ve çözümleri

Http hata kodları ve çözümleri

İnternet siteleri bazı sebeplerden dolayı ulaşılamaz konuma geldiğinde http statu kodu ile bu sayfaların ulaşılamama sebeplerini verirler. Bir çok kullanıcı ve site sahibi bazen bu http kodlarının ne olduğunu bilmediğinden nasıl bir çözüm geliştireceğini de bilemez.

Örnek vermek gerekirse sitenizden sildiğiniz bir sayfanın 404 hata kodu döndermesi son derece doğaldır. Oysa 500 hata kodunu almanız çok doğal bir durum değildir. Yada sitenizde var olan bir içeriğin 404 not found vermesi aynı şeklide normal bir durum değildir. İşte bu yazımızda internet sayfasına erişmek istediğinizde karşınıza çıkan hata kodları ve ne anlama geldikleri ile çözümlerini anlatmaya çalışacağız.

Hata kodları

Http kodlarının hepsi hata değildir. Örneğin 200 kodu gayet normal bir durum kodudur. İnternet sitesinin dogru bir şekilde çalışıp çalışmadığını bu statü kodları ile anlayabiliriz. Bize yol gösteren bu uyarılar ve varsa hata çözümleri ile ilgili aşağıdan detaylara ulaşabilirsiniz.

200 durum kodu ( ok )

Aradığınız sayfaya ulaşıldığı ve bir sorun olmadığı anlamına gelir. Bu durumda siteniz genellikle harika bir şekilde çalışıyordur bir şey yapmanıza gerek gözükmüyor.

301 durum kodu ( kalıcı yönlendirme )

301 statüsü ile gözüken girişler girdiğiniz url nin başka bir url ye kalıcı olarak yönlendirildiği anlamına gelir. Eğer bu işlemi yani kalıcı yönlendirmeyi kendiniz gerçekleştirdiyseniz bir sorun bulunmamaktadır. Durum böyle değilde isteminiz dışında bir yönlenme mevcut ise muhtemelen sitenize zararlı kodlar yerleştirilmiş, hacklenmiş veya şifreleriniz başkalarının eline geçmiş olabilir. WordPress sitelerde redirection yönlendirme eklentisi ile kolaylıkla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. WordPress olmayan sitelerde htaccess / nignx kodu ile aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

302 durum kodu ( geçici yönlendirme )

Bu kod ulaşmaya çalışılan url nin geçici olarak başka bir url ye yönlendirildiği anlamına gelir. Bir süre sonra bu url nin 200 kodu vermesi beklenir. Yani geçici bir yönlendirme kodudur. Özellikle web yazılımcıların sıklıkla yaptığı hatalar arasında yer almaktadır. Sitede bulunan www yönlendirmelerini veya kalıcı olarak silinen ve başka bir alt sayfaya yapılan yönlendirmeleri 302 ile gerçekleştirmek son derece sakıncalı bir durumdur. Bu tür durumlarda yönlendirmelerin 301 kalıcı yönlendirme şeklinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bunuda okumalısın !  Ücretsiz xhtml yönetim paneli temaları

400 hata kodu ( Bad Repuest – Kötü talep )

Kimi zaman SQL injection yöntemleri kullanarak site hacklenmeye çalışılır. Url nin sonuna bazı sorgulama kodları eklenerek bu işlemler gerçekleştirilir. Bu tür durumlarda sunucu güvenliği aktif ise 400 hata kodu döndürülerek bu tür girişimler engellenmeye çalışılır.

401 kodu ( Şifreli sayfalar için Authorization Required kodu )

Şifreli bir alana yetkisiz giriş yapılmak istenmesi sonucu alınan durum kodudur. Yetkisiz girişler sonrasında bu hatanın alınması da son derece doğaldır.

403 hata kodu ( Erişim engelleme – Forbidden )

Sunucuda istemciler için erişimi engellenmiş bir klasör yada sayfaya erişim gerçekleştirilmeyi çalışılması sonrası alınan hatadır. Bu alanlar kimi zaman Chmod yazma izinleri ile kimi zamanda şifreli bir koruma ile korunurlar. Bir sayfanın erişimi bu tür bir kodla engellendiğinde botlar ve ziyaretçiler bu uyarıyı alırlar.

404 hata kodu ( Bulunamadı – Not found )

Bir sayfaya ulaşmak istediğinizde 404 hata kodu alıyorsanız url nin kalıcı olarak silindiği ve olmadığı anlamına gelir. Not found yani sayfa bulunamadı mesajı oldukça doğal bir durumdur. Silinen içerikler için karşınıza çıkması doğaldır. Fakat silinme durumu olmadan ortaya çıkıyorsa sebebinin tespit edilmesi gerekir. Seo açısından silinen sayfaların 404 vermesi ve sonrasında tarama hatalarından kendiliğinden kalkması beklenir. Ufak bir tavsiye eğer otoritesi yüksek sayfalarınız 404 veriyorsa bunların bir kısmını 301 yönlendirme kodu ile ilgili bir içeriğe yönlendirebilirsiniz.

404 hatası neden olur ve nasıl çözülür ?

Yanlışlıkla bir içeriğin silinmesi bu hataya sebep olmuş olabilir. Bu tür bir durumda silinen içeriği tekrar aktif etmenizi öneririz. Site genelinin tümünde 404 not found hatası alıyorsanız daha ciddi bir sorun ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu kez muhtemelen bir yazılım hatası ile karşı karşıyasınız demektir. Soft 404 hataları ile karıştırılmaması gereken bir konudur.

Bunuda okumalısın !  En iyi hosting firmaları

500 hata kodu ( Internal Server Error – Sunucu bağlantı hatası )

İnternet sitesi kodlarında oluşan bir sorun sebebiyle bu tür hatalar alınabilir. Kimi zamanda browser kaynaklı bir problem olabilir. Normalde 404 yada 200 kodu vererek rahatlıkla açılan bir site eğer 500 veriyor ise istemci bilgisayara virüs bulaşmıştır. Regedit kayıt defterindeki bozukluklar da aynı şekilde soruna yol açabilir.

Http durum kodu nasıl sorgulanır ?

Bir url nin ( ister alt sayfa olsun, ister ana sayfa ) ne tür bir https statü kodu döndürdüğünü anlamak için 3. parti yazılımlar kullanabilirsiniz. Url ‘nin verdiği durum kodunu öğrenmek için http://www.webconfs.com/http-header-check.php veya http://rapidtables.com/web/tools/http-status-checker.htm adreslerinden sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer toplu olarak sitenizde var olan tüm url lerin hangi kodu verdiğini öğrenmek isterseniz https://httpstatus.io/ online aracını kullanabilirsiniz. Ek olarak https://robhammond.co/tools/http-status adresinden ayrıntılı bir rapor  alabilirsiniz. Üstelik xml site haritanızı direk olarak yükleyebilir, html sayfasındaki tüm url leri taramasını sağlayabilirsiniz.

Tüm hata kodları

Bİr internet sitesine ulaşırken yaşayabileceğiniz tüm hata kodları aşağıdaki listede yer almaktadır. Bu kodlar RFC2616 yönergesi ve standartları doğrultusunda çalışmaktadır.

Hata kodu İngilizce Karşılığı Türkçe Karşılığı
1 ile başlayanlar  Bilgi verici kodlar
100 Continue Devam
101 Switching Protocols Anahtarlama Protokolü
2 ile başlayanlar  Başarılı durum kodları
200 OK Tamam
201 Created Oluşturuldu
202 Accepted Onaylandı
203 Non-Authoritative Information Yetersiz Bilgi
204 No Content İçerik Yok
205 Reset Content İçeriği Baştan al
206 Partial Content Kısmi İçerik
207 Multi-Status  
210 Content Different  
3 ile başlayanlar  Yönlendime ile ilgili kodlar
300 Multiple Choices Çok Seçenek
301 Moved Permanently Kalıcı Taşındı
302 Moved Temporarily Geçici Taşındı
303 See Other Diğerlerine Bak
304 Not Modified Güncellenmedi
305 Use Proxy Proxy Kullan
307 Temporary Redirect Geçici olarak yeniden gönder
4 ile başlayanlar İstemci tarafındaki hatalar
400 Bad Request Kötü İstek
401 Unauthorized Yetkisiz
402 Payment Required Ödeme Gerekli
403 Forbidden Yasaklandı
404 Not Found Sayfa Bulunamadı
405 Method Not Allowed İzin verilmeyen Metod
406 Not Acceptable Kabul Edilemez
407 Proxy login  Proxy sunucu üzerinde giriş yapmanız gerekli.
408 İstek zaman aşamına uğradı
409 Conflict Hatlar arasında bir çakışma algılandı.
410 Gone Bak
411 Length Required
412 Precondition Failed
413 Request Entity Too Large
414 Request-URI Too Long
415 Unsupported Media Type
416 Requested range unsatifiable
417 Expectation failed
422 Unprocessable entity  
423 Locked  
424 Method failure  
5 ile başlayanlar Sunucu kökenli problemler
500 Internal Server Error  Yazılım kökenli problem
501 Uygulanmamış
502 Geçersiz Ağ Geçidi
503 Hizmet Yok
504 Gateway Timeout
505 HTTP Version not supported
507 Insufficient storage  
Bunuda okumalısın !  Instagram Otomatik Video Kapatma Nasıl Yapılır?

 

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar