Marketten alınan sirkelerin içinde bir çok katkı maddesi bulunabiliyor. Fabrika üretimi ürünlerde hiç bir katkı maddesi olmasa bile en azından koruyucu bulunuyor. Buda işin doğallığını bozuyor. Peki elma sirkesi, üzüm sirkesi ve diğer sirkeleri evde yapmak istemez miydiniz ? Çocuklarınıza sağlıklı bu ürünleri güvenle yedirmenin rahatlığı çok farklı olacaktır emin olun.
Bir çok büyük marketten ve farklı markalardan yaptığım testlerde sirkelerin içindekiler kısmını okuduğunuzda en azından bir Antioksidan olduğunu görürsünüz. Üzerinde yüzde yüz doğal fermente yazdığı halde bu Sodyum Metabisulfit gibi maddeleri neden koyduklarını anlamakta gerçekten güçlük çekiyoruz. Gıda koruyucu, antibakteriyel ve antioksidan özelliğinin yanı sıra bu maddenin net olmasa da sağlığa zararları olduğuna dair bir sürü söylentitleri vardır. Gıda firmaları neden bunlarla ilgili bir açıklama yapmazlar. Yada sadece raf ömrü uzasın diye bu maddeleri koyarlar. İşte bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak için turşu, sirke, kefir, yoğurt, reçel, pekmez, ekmek gibi sık tükettiğiniz ürünleri evde yapmaya özen göstermelisiniz.
Bizde bu bağlamda evde kolay sirke nasıl yapılır hakkında bir yazı hazırlamak istedik. Böylelikle katkısız, doğal ve çocuklarınıza her hangi bir zararı olacağını düşünmeden tüketebileceğiniz sirke ‘ye sahip olabilirsiniz. Bu hem kolay hem de zevkli bir iştir.
Yazı İçindekiler
Üzüm sirkesi nasıl yapılır ?
Ülkemizde en sık tüketilen sirke türlerinden biri de üzüm sirkesidir. Sirkenizi evde yaparak hem sağlıklı çocuklar yetişmesine katkı sağlayabilir hem de kendi sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Gerekli malzemeler :
- 3 kilogram üzüm
- 3 litre temiz ve klorsuz su
- 1 yemek kaşığı nohut +1 yemek kaşığı bulgur veya
- 3 yemek kaşığı ev yapımı sirke veya varsa sirke anası(arzuya bağlı konmayabilirde)
- Sirke anası konursa nohut,bulgur konmaz.
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- Üzümler yıkanır iyice kurutulur,(üstünde bakteri oluşup fermente olması için üzümleri iyice kurutmak gerekli)Cam kavanoza konur elle sıkılır, ezilir.
- Kavanoza tuz hariç diğer malzemeler ilave edilip ağzı bir tülle kapatılır.
- Karanlık ,loş ılık bir yere kaldırılır.
- 15 gün he rgün tahta kaşıkla alt üst edilip karıştırılır.
- Üzümler dibe çökünce takribi 15 -20 gün sonra (üstünde jöle,pelte gibi bir madde sirke anası oluşuyor)süzülür kayatuzu ilave edilir, (Kayatuzu ilave edilmezse sirke şaraplaşmaya başlar.)(Sirke üzerinde beyaz bir tabaka kurtçuk,kelebek oluşabilir,bunlar sirkeyi oluşturan bakteri artıklarıdır sonrasında sirke anası oluşur.)
- Üstünde oluşan sirke anasını alıp sonrasında başka sirke oluşumunda kullanabilirsiniz
- Karanlık ılık bir yerde kapağı kapatılarak en az 40 gün bekletilir . Dibine çöken tortu olursa içine tülbent konan sık süzgeçten tekrar süzülebilir ..
- İyi keskin bir sirke olması için 4-6 ay bekletmek gerekir..
Portakal, limon, greyfurt sirkesi yapılışı
Turunçgil sirkesi için gerekli malzemeler
- Turunçgil kabukları(Portakal,limon,mandalin,greyfurt )
Yukarıda bahsettiğimiz turunçgil kabuklarının sirkeli karbonatlı suda bekletip fırçayla yıkayıp kurulayın, tümünün kabuklarını bir iki tanesinide içiyle birlikte doğrayın,cam kavanoza koyun üstüne su doldurun 1 yemek kaşığı bulgur,2-3 nohut koyun ağzını tül veya tülbentle kapatın gölgede 10-15 gün her gün tahta kaşıkla altüst ederek karıştırıp bekletin daha sonra süzüp tekrar cam kavanoza koyun 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ilave edin en az 40 gün bekletin turunç sirkeniz hazır olmuştur.
Turunç sirkenizi ister salatalarınızda ister ahşap mobilyalarınızın temizlik ve parlatılmasında ,parke ve armatür temizliğinde suyla inceltip yüzeye püskürterek isterseniz ayak topuk çatlakları ve egzama gibi cilt hastalıklarında sürerek çok amaçlı kullanabilirsiniz..
Evde elma sirkesi nasıl yapılır ?
2-2,5 kilo mümkünse doğal olgun ,kurtlu elmaları yıkayıp iyice kuruladıktan sonra 3-4 saat bekletin ki yıkayınca kaybolan kabuktaki yararlı bakteriler bu sürede oluşsun bir kısmını kabukları ve çekirdekleriyle birlikte küçük parçalar halinde doğramalı, bir kısmını da rendelemeli veya katı meyve sıkacağından suyunu çıkarmalı hatta daha önce yediğiniz elmaların kabuk ve çekirdekleri de varsa ilave edebilirsiniz.
Tüm bunları 5 litrelik cam kavanoza üstünde boşluk kalacak şekilde doldurmalısınız,2 kaşık nohut-2 kaşık bulgur ilave edip ve elinizde daha önce yaptığınız sirkeden sirke anası varsa onuda ilave edip üstüne klorsuz içme suyu doldurup (kavanozda 4-5 parmak boşluk kalmalı ağzına kadar doldurmamalısınız)Üstünü tülbentle bağlamalısınız veya bir süzgeç kapatmalısınız.
Havayla temas etmeli ki bakteriler çalışıp fermente olmalı.Loş ılık bir ortamda 1 hafta her gün 1 kere tahta kaşıkla karıştırın taaki elmalar dibe çökene kadar 4 ila 6 haftada hatta elma cinsine göre 8 haftada olabilir sirke kokusu alana kadar böylece bekletin .(Bu arada jölemsi şekilde sirke anası oluşabilir)Ve süzme zamanı gelince sirke kokusu alıp elmalar dağılıp dibe çöktüyse 2 kere bir tülbent veya bir keseden süzüp 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ilave edip ister sirke yaptığınız aynı kavanoza yıkamadan veya şişelere doldurun ve ağzını kapatın.
Kullanmaya hazır olan elma sirkenizi dahada bekletirseniz lezzeti ve keskinliği artar.(Sirke anasını yaptığınız sirkeden koyduğunuz kapaklı cam bir kapta buzdolabında muhafaza edip bir diğer sirke yapımında kullanabilirsiniz.)