Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaSağlıkEvde peynir nasıl yapılır

Evde peynir nasıl yapılır

Yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri artık mikrobiyel kültürler ile yapılıyor. Maalesef doğal maya kullanılmamaktadır. Peynir, Çökelek, Kaşar gibi yiyecekleri evde yaparak sağlıksız ve katkı malzemeleri ile hazırlanmış ürünleri çocuklarınıza yedirmeyerek sağlıklı bir nesil yetişmesine vesile olmuş olursunuz.

Neredeyse tüm market ürünlerine giren katkı ve koruyucu maddeler ile yiyeceklerin içine lezzet ve doyumsuzluk hissi verilmesi için koyulan Monosodyum Glutamat gibi tehlikeli maddeler ( Bkz. http://www.gidaraporu.com/katki-maddesi-tehlike-saciyor_g.htm ) şeker diye kakalanan fruktoz ve nişasta bazlı şekerler bizi sağlığımızdan ediyor.

Tüm süt ürünlerini evinizde yapabilirsiniz.

Hangi peynir paketini elinize alsanız içindekiler bölümünü okuduğunuzda ( Pastörize süt , kültürü ( Mikrobiyal ) çok da doğal olmadığını görüyorsunuz en pahalı ve en ucuzuna kadar durum böyle. Yine hangi yoğurt kutusunu elinize alsanız içeriğinde ( Pastörize süt, Yoğurt kültürü ) acayip acayip şeyler görüyorsunuz. Ne zaman yiyeceklerimiz bizden kültürlü hale geldi !!! sağlığımız o zaman sinyal vermeye başladı.

[ads1]

Yiyecekler kültürlendi, bizler kültürlendik ama sağlığımız bozuldu o zaman bu kültür iyi bir kültür değil. Kültürsüzlük daha iyi !! Şirden mayasını kullanan maalesef çok az firma var. Şirden mayası ( Bkz. Rumeli Mayası)  ise bildiğimiz en doğal maya, olgunlaşması için zaman gerekiyor bu yüzdende masraflı gözüyle bakılıyor oysa kültürlerle olgunlaşma süresi , kıvamı ve tadı üzerinde rahatlıkla oynama yapılıp daha fazla kar elde edilebiliyor. Şirden mayasını kullanan bildiğim Peymar markası var geçen gün Peymar markalı keçi peynirini aldım biraz pahalı ama hoşuma gitti.  Firmayı arayarak ürünlerini nasıl yaptıkları hakkında bilgi aldım sütü belirli bir ısıda kaynatıp içine şirden mayası koyarak elde ediyorlarmış bildiğimiz babaanne usulü yani. Böyle firmaların ve markaların çoğalması dileğiyle yalnız bu yöntemi sadece küçük ölçekli üreticilerde ve mandıralarda görüyoruz süt ürünleri üreticileri bu yöntemi kullanmıyorlar genelde kültürle işi bitiriyorlar.

Üzerinde DOĞAL YOĞURT yazısını kocaman yazan firmalara sakın aldanmayın içindekiler kısmında YOĞURT KÜLTÜRÜ yazıp sonrada  DOĞAL YOĞURT yazmanın nasıl bir mantık olduğunu algılamaya çalışın. Yine Ezine usulü peyniri , doğal bilmem nere yazısını kocaman yazıp da içeriğine başka başka maddeler yazan markaları da iyi okuyun.

Bunuda okumalısın !  Bacakları egzersizle kalınlaştırmak ve inceltmek

Evde beyaz peynir yapmak için malzemeler :

  1. Kaliteli bir maya ( Şirden mayasını tercih edin )
  2. Maya bulamıyorsanız sütü sirke ile kestirebilirsiniz.
  3. Günlük süt

Evde peynir yapılışı : 

Şirden mayası yapmak : Koyunun veya sığırın şirden denilen organını (sakatatçılarda her zaman için bulmak mümkün oluyor, peynir mayası için gerekli organ deseniz hemen veriyorlar, çok ta ucuz.) tertemiz yıkayıp tuzladıktan sonra açık havada kurumaya bırakıyorsunuz.Su dolu bir kaba, iyice kurumuş olan şirdeni atıyorsunuz, içine bir avuç siyah kuru üzüm, bir avuç kuru incir, bir avuç nohut ve tuzla, şap atıyorsunuz. kabın ağzını kapatıp oda sıcaklığında bir hafta bekletiyorsunuz, mayanız hazır.

evde peynir yapmak

Evde Ezine peyniri yapmak için malzemeler :

  • 6 litre süt
  • ½ fincan doğal sirk
  • 1 çay kaşığı tuz

Ezine peyniri nasıl yapılır :

  • Eğer dereceli bir kapta sütü ısıtacaksanız sütü 88 dereceye kadar ısıtın.  (  Bu tür bir tencereniz yoksa sütü kaynamaya başlayana kadar ısıtın )
  • Daha sonra kaynayan süte sirkeyi ilave ediniz ve soğuyuncaya kadar karıştırmaya devam ediniz.
  • Soğuyunca, kesik(çökelti) ile peyniraltı suyunu ayırmak için kevgirden geçiriniz.
  • Kesiği bir leğen veya bir tas içerisine aktarınız. Üzerine tuzu serpin ve iyice karıştırın. Tuz oranını kendi damak tadınıza göre ayarlayın. Tansiyonu çok fazla olanlar tuzu az koyabilir.

Daha yumuşak yapmak isterseniz birazcıkta kaymak ilave edebilirsiniz. Son zamanlarda oldukça ünlenen Ezine usülü bu kadar basit. Bizim eski yöntem bildiğimiz köy peynirleri çok lezzetli olmaz genelde ama Ezine versiyonunu denerseniz farkını hissedeceksiniz. Ayrıca olgunlaşma süresi olan minimum 1.5 ay soğuk bir ortamda bekletmezseniz brusella hastalığı riskini artırmış olursunuz. Taze olanlarda bu hastalık riskinin olduğunu unutmayın.

Doğal şirden mayası ile evde doğal peynir yapımı :

Yaklaşık 5 lt ılık süte bir su bardağı mayanızdan katıp 2 saat mayalanmasını bekliyorsunuz. Katılaşmış olduğunu görünce açıp, bir torba şeklindeki beze (süzmebezi) döküyorsunuz. O torbanın üzerine ağırlık koyup iyice suyunu atıp birbirine yapışması için bir kaç saat böyle bekletiyorsunuz.

Bunuda okumalısın !  Ketojen diyet

Bu süzülme esnasında çıkan peynir suyundan her seferinde biraz mayanıza ekliyorsunuz. Sonuçta kalıplaşan peyniri torbadan çıkarıp parçalara ayırıp tuzluyorsunuz ve buzdolabınıza kaldırıyorsunuz.( Bkz. http://www.gidaraporu.com/evde-peynir-yeni-bilgiler_g.htm )

Şirden mayası nedir ?

Süt , yoğurt ve peynir endüstrisinde üç farklı tip maya kullanılmaktadır.
* Hayvansal kaynaklı
* Genetik maya
* Mikrobiyel kaynaklı
Hayvansal kaynaklı mayalar dana ve buzağı şirdenlerinden uygun bir teknikle elde edilir. Bu mayalar hem pahalı, hem de değişik hayvanlardan katkılar içerebileceği için helallik yönünden kuşkulu durumlar arz edebilmektedir. Genetik mayalar üründe kalite bozukluklarına yol açabilmektedir. Zira, çoğu ülkede kullanımı yasaklanmıştır. Bu yüzden biz bakteriyel kaynaklı olan mayaları tercih ediyoruz.Bu mayaların kullanılmasında hiçbir şekilde sakınca yoktur.”
Aslında eğer vaktiniz varsa evde yapmanızı öneririm. Ne yoğurt yapmak ne de peynir yapmak o kadar zor değil.

Şirden mayasını nerden satın alabilirim ?

Şirden mayasını şu anda Türkiye’mizde en kaliteli üreten firmalardan biri Rumeli Maya dır kendileri ile iletişime geçerseniz size bu mayayı ücreti mukabilinde göndereceklerdir.

Evde Yoğurt yapmak için neler gereklidir ?

evde yogurt yapmak

Süt ve maya yeterlidir. Maya için daha önce kullandığınız doğal bir kaşık yoğurt yeterlidir. Bir taşım miktarı kaynattığınız süt parmağınızı yakmayacak kadar ılıdığında içine yarım yemek kaşığı doğal yoğurdumuzu koyup ezerek karıştırıyoruz.  Kapağını kapatıyoruz 7 saat sonra kapağını açıp , kapağı açık şekilde dolaba koyuyoruz. ( Bu sulanmayı engelliyor ). Mümkünse 24- 30 saat dinlendirdikten sonra yemeye başlıyoruz. Aceleniz var ise dolaba girdikten 6 saat sonra da yoğurdu tüketebilirsiniz.

Çocuklarınıza hazır mama vermeyin yoğurt verin anne sütü verin ama mama vermeyin !

Dr. Mindandan öneri : Kaşık Mamaları tatlı olduğu için ve içerisine fruktoz ile nişasta bazlı şekerler katıldığı için bu tür gıdalara alışan bebekler ileride de tatlı gıdaları alırlar. Süt içerisinde mısır gevreği, puddingler, meyve suları, şekerli yoğurt ve sütler, pastalar, kola, gazoz, fast food derken METABOLİK SENDROM gelişir. Bir de, akşamları kaşık maması veya muhallebi yiyen bebekler, anne sütü veya sebze çorbası alan bebeklere göre daha sık hastalanırlar, ve antibiyotik bombardımanına maruz kalırlar. Sık hastalanıp, sık ilaç kullandıkça; bağırsaklardaki dost bakteriler ( probiotikler ) azalır ve bünyeleri daha da zayıflar.

Bunuda okumalısın !  Çörek otu yağı ile Reflü - Helikobakter Pilori Tedavisi



Evde peynir yapımını anlatan video Gülben Ergen in programından alıntı

SONUÇ :

  • Peynirinizi kendiniz evde yapın. Yada köyden birileri ile irtibat kurup onlara yaptırın. Yada güvenilir markalı ürünleri alın. Adı duyulmuş markalarını demiyorum güvenilir diyorum. Çünkü en ünlü markalarının içinde bile kültür yazısını göreceksiniz.
  • Ben şahsen yoğurdumu köyden getiriyorum beş kiloluk bidonlarda dört tane getiriyorum her ay biri dayanıyor. Yoğurt ekşiyor ama yine o yoğurdu yiyorum hatta üc ay sonra bile o yoğurdu yiyorum. Ekşidiğinde daha da yararlı bakteriler oluşuyor içinde. Yoğurt ekşimeli zaten. Doğal sürelerde bozulmayan ürünlerin içinde bozulmaması için katkı maddesi koyulduğunu unutmayın. Hatta yiyeceğin içine koymayıp içindekiler kısmını da bunu yazmayan ancak ambalaja bu koruyucu maddeyi koyan firmalar da var.
  • Peynirle ilgili olan yazımıza Monosodyum glutamatı soktuk :) kafanız karışmamıştır umarım. Tüm yazılara rağmen hazır alacaksanız içeriğine bakın ve içindekiler kısmında ( Pastörize süt ve maya ) yazan ürünleri alın içinde kültür ve mikrobiyal kelimeleri geçenleri almamaya dikkat edin. Yukarda da yazdığım gibi Peymar markalı ürünlerde içindekiler kısmında bu bahsettiğim şeyleri okudum ancak tabiî ki oraya yanlış yazılma ihtimalini göz ardı etmeden. Hüsnü zan ademi itimat ile yaklaşarak ürününüzü seçin. Bilinçli tüketici olmak firmaları da bilinçli olmak zorunda bırakacaktır.
  • Uht süt almamaya dikkat edin sütçüden günlük süt alın İstanbul da Ankara da yaşayanlar günlük sütü bulamıyorum nereden bulabilirim diyenler içinse günlük pastörize sütleri ehveni şer mukabilinde kullanabilirler.

Kaynakar :
http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=14523&Itemid=692
http://www.gidahareketi.org/Taze-Sut-Diye-Sut-Tozu-Iciyoruz-277-haberi.aspx
Peymar ve Rumeli maya tavsiyemizdir. ( Firma ile en ufak bir alakam yoktur :)

Evde ezine, mihaliç, keçi, koyun, tulum, kaşar, tel, salamura peyniri yapımı yazılarımız hazırlanıyor.

RELATED ARTICLES

20 YORUMLAR

  1. selam

    bu ŞİRDEN mayasını tekrar anlatabilirmisiniz kaç kilo şirdene atılacak bu yazdığınız malzemeler pek anlamadım rica etsem tekrar tefarruatlı anlataiblirmisijniz

  2. İyi akşamlar her kez kendi bilgisi dahilinde bir şeyler paylaşmış.bende tecrübelerimi kendimce doğrularımı yazmak istedim.Çünkü ne kadar çok deneyimlemiş insan burada yazarsa o kadar bilgi birikimi olur diye düşünüyorum.Bir kaç yıl önce keçi çiftliği olan arkadaşlarla tanıştım.sürüleri vardı ve eşide peynir yapıyordu.Hayvanları çok sevdiğimden , bahçemde büyük olduğu için onlardan keçi aldım.bende birçok insan gibi hazır gıdalara güvenmiyorum tabiki.Arkadaşım bana peynir verdi ama onuda beyenmedim ve yiyemedim.çünkü çok kokuyordu.artık 4-5 tane keçime en iyi şekilde bakmaya çalışıyorum.çünkü ürünlerin lezzetli ve sağlıklı olması için öncelikle hayvanların sağlıklı ve mutlu olmaları gerektiğine inanıyorum.temizliğe önem veriyorum ve sağdığım sütü köylerdeki gibi direk mayalamıyor kendim pastörize işlemini yapıyorum ama firmalardaki gibi 2000 derecede değil 75 derecede ocaktan alıp bir anda soğutma işlemi yapıyorum.dolapta 5 -6 gün sütüm bozulmuyor.Lorumu direk sirke ile yapıyorum.Peynirimi ise sakatatçıdan yada senede bir kurban bayramında kesilen hayvanlardan şirden temin edip kendim yapıyorum.burnum hassas olmasına rağmen ne keçi sütüm nede peynirim hiç kokmuyor.yani bana göre sadece sütün pişirilmesi yada mayalama ile bitmiyor hayvanların nasıl beslendiği ne yediği bile önemli bence.sakaryada yaşıyorum ve burda hasta olan enfeksiyonu olan hayvanları sattıklarını gördüm.o hayvanın ne eti nede sütü kullanılmamalı.veteriner ve tedavi masrafından kaçıp satıyorlar.bunları gördükçe gerçekten neler yediğimizi bir kere daha düşünmemiz gerekir diye düşünüyorum.herkeze doğal ve sağlıklı yaşam dileğimle.

  3. Pastorize ile uht sut mikrobiyel yonden herşeyiyle aynı hiçbir farkı yok uht sutun amacı sutun raf omrunu uzatmaktır.pastorize sutun tadı uht sute göre daha iyi tek fark bu 2sidir.yoksa pastorize sutte daha fazla yararlı bakteri var uht sute göre falan soz konusu değil böyle şeyler yanlış biliniyor.Şirden mayasına gelince şirden mayası buzağıdan elde edilir.çoğu firma bu mayayı elde etmek için buzağıları olduruyor oteki turlu canlı buzağıdan maya elde etmek firmalar için çok pahalı ve uzun bir işlem hatta hayvan hakları derneği bu konuda savaş açmış durumda yeni bitkisel maya uretilsin diye.dediğiniz gibi ama en iyi peynir şirdenden yapılıyor şuan

  4. Uzun zamandır evde eşimle beraber memleketimden getirdiğim dedelerimin kullandığı has yoğurt mayasıyla yoğurt yapıyorum, yaklaşık 6 aydır da yine evde doğal kefir mayasıyla mayaladığım kefir elde ediyorum ilk zamanlar 1/4 litre ürettiğim kefirim şimdi neredeyse 1 lt kadar oldu. 1,5 yaşında bir kızım var ve kana kana kefir içiyor doğal yoğurt yiyor. en son geçtiğimiz hafta neden evde peynir yapmıyorum diye düşündüm ve araştırmalarımla sıkça adı iyi bir marka helal üretim sertifikası olan köklü bir kuruluş olduğunu arayıp bizzat teyit ettiğim firmadan şirdan maya sipariş ettim. bugün kısmet olursa 5 lt den ilk denememi yapacağım. deneyimlerimi sizinle paylaşmak varsa aksi giden bir durum bilgi alışverişimde bulunmak benim içinde iyi olacaktır.

    Dikkatimi çeken peynirin mayalamadan hemen sonra yenmemesi 1,5 ay kadar bekletilmesi konusu. brucella hastalığına sebebiyet veriyormuş. bunu da ayrıca araştıracağım. Saygılarımla

    • Brucella gerçekten çok sıkıntılı bir hastalık. Peynirin dinlendirilmesi ve güzelce pastörize edilmesi sağlık için en uygun olanıdır.

  5. Starter kulturun amacı pastorizasyondan sonra peynirin mayalanması için gereken asitliğin duzenlenmesi ve aroma için kullanılır.atalarımızın yaptığı diyosunuzda,sağılan hayvanın memesi altlığı vb dikkat edilmezse e.coli gibi patojen m.o lar insan sağılığında ciddi problemler çıkarır. peynir yaparken çiğ sutu normal yollarla ısıtıp patojenleri oldururseniz peynir yapamazsınız ama ısıtmazsanızda patojen m.olar faal kalır.burda pastorizasyon devreye girer bu işlemde hiçbir yararlı m.o olmez patojenler ölur.

    • Pastorizasyon işlemi için her hangi bir şey söylemedik ki. Uht sütler yerine Pastörize sütler en güvenilir seçenektir. Starter kültürü yerine de şirden mayasından yapılan ve pastörize edilmiş süt kullanılsa ( ezine peynirindeki gibi ) fenamı olur ? Yada köy yoğurdunda ki faydalı probiyotikleri kullansanalar yoğurt kültürü yerine daha anlamlı değil midir ?

  6. eger bu yazıları yazan peynırden anlıyorsa adam degılım ezıne peynırı 65 derece kaynatılıp 38 de mayalanır sırkeyle olmaz sayın cok bılmıs. kültür olayına gelince o kültürler aroma için baska bisey degil saglık acısındanda bı sıkıntısı yok bılmeden konusmak ne kadarda kolay. aceba kulturun neden kullanıldıgı hakkkında bı fıkrınde varmı aceba?

    Adminin cevabı : O kültürü siz mi yapıyorsunuz ? İçeriğini biliyor musunuz ?

  7. Canan Hanım peynir ve peynir mayası konusunda bizi aydınlattığınız için çok teşekkürler sizi seviyorum sağlıkla oynamaya son diyor ve noktayı koyuyorsunuz daha çok bilgilerinizi paylaşmanız dileği ile

  8. Bu yukarda yorum yazan kişi kendi blogunda güya kültürün iyi bir şey olduğunu ve senin yalan yanlış şeyler yazdığını söylemiş kaba bir şekilde kendisi profesör olmalı senin yorumlarını da yayınlamamış olması zaten her şeyi ispatlıyor

  9. Gürkan arkadaş sitesinde bu yazım icin vermiş veriştirmiş bizi boş adam ilan etmiş ve blogunda yazdığım yorumları yayınlamadı buradan ne kadar eleştiriye açık olduğunu ve cevap hakkına ne kadar riayet ettiğini anlayabiliriz.

  10. Ayrıca peynir kültürü diye bahsedilen bakteri kültürleri olmadan hiç bir peynir olmaz. Blogumda bu konular hakkında yeterli açıklama var. Lütfen konu hakkında ayrıntılı araştırma yapmadan yazı yazmayın. İnsanların yanlış bilgilenmesine neden oluyorsunuz.

    Adminin cevabı: Pes doğrusu yani bizim o eski şirden mayası ile peynir üreten atalarımız , bu kültürleri bulamadıkları için çok şanssızlar. 400 yıl önce demek ki biz kaliteli peynir yapamıyorduk.

    Ve yine haklısınız bizim o eski 1 günde bozulan sütlerimiz doğal değildi. Bakterileri öldürdükleri için sütlerin ömrü 1 yıla uzadı. Haklısınız bu en sağlıklı olan. Ve yine haklısınız Dolapta beş ay kalan kültürlü yoğurt ( yoğurt kültürü ile yapılan ) 3 – 4 ay hiç bozulmadan duruyor. Bilip bilmeden yazdığımız için sizden özür dileriz. !!!!!!! Size blogumuzun içinde bulunan UHT süt gerçeği yazısının içindeki videoyu izlemenizi ve oradaki peynir , yoğurt yorumlarını ( Doktorların ağzından ) dinlemenizi tavsiye ederim. Ayrıca eğer ciddi ciddi bir blog tavsiyesinde bulunmak gerekirse iyilikguzellik.com ve gidaraporu siteleridir.

    Bir önceki blogunuzun linkini yayınladığınız yorumunuzu yayınlamıştım. Ancka buradaki yorumunuzdan sonra reklama yönelik olduğu gerekçesi ile linkinizi kaldırıyorum.

  11. arkadaşlar iyi günler bizde senelerdir köyümüzde beslediğimiz inek sütünden ve koyun sütlerinden peynir yapmaktayız.senelerdir rumeli maya doğal şirden mayasını kullanıyoruz , 3 yıldır fiyatlarıda değişmedi en son 1 ay önce aldığımdada yarım kg’lık şişelerdeki maya 20-tl ….

    20 kg süt için 1 çorba kaşığı rumeli şirden maya yetrli oluyor 1 saat 15 dakika içersinde mayalanıyor,çokda güzel peynir oluyor tuzunu salamurasını ihtiyaca göre ayarlıyoruz.sert peynir yapmak istiyorsak mayalama sıcaklığını daha yüksek tutuyoruz 34-35 derecede mayalıyoruz.. 20 kg sütten aşağı yukarı 1 haftalık peynirimizi elde ediyoruz 2 kg kadar peynir oluyor. hem doğal olması sebebiyle hemde helal maya olması nedeniyle gönül rahatlığı ile rumeli mayasını kullanıyoruz.. http://www.rumelimaya.com.tr sitelerindede bir çok ürün tarifi ve malzemeler mevcut derecelerimizi cendere ve süzme bezlerimizide ordan sipariş edip alıyoruz.

  12. merhaba canan hanım verdiğiniz adrese girdim baktım evet yapımı ve sonucu güzele benziyorda ancak ingilizcem olmadığından tarifinide dolayısıyla anlayamadım yardımcı olursanız çok memnun olurum saygılarımla :)

  13. Bu tarifler cokelek, peynir degil. Peynir peynir mayasi (rennet enzimi) kullanilarak yapilir. Enzimlerden genelde ya hayvaniyse, ya domuzdasa diye sakiniliyor. Ama eczanelerde mikroplardan biyoteknolojik olarak uretilmis peynir enzimi satiliyor. Satin alirken (paketi okuyun, ‘microbial rennet’ yazmali). Minik bir posette oluyor 20 kilo sute bir poset yetiyor. Siz 5 kilo sutten yapacaksaniz 4de birini kullanin mesela.
    Sutu 38-40 dereceye isitin. Ilik olsun. Cok sicak olmasin. 5 kilo sutten yapacaksaniz icine bir kucuk kase taze yogurt ekleyin. Iyice karistirin. Kabin kapagini kapatin. Kabinizi bir battaniye sarip isi kaybetmesini onleyin. Yarim saat 45 dakika fermente olsun. Kabi tekrar acip, sulandirdiginiz enzimi ekleyin, hizlica karistirin. Kapagi tekrar yapayin. Enzim ilik sicaklikta daha iyi calisir. Eklenen enzim sutu yarim saat icerisinde jel haline donusturur. Aynen yogurda benzer. Bu jeli elinize bir bicacak alip 1-2 santimetre kupluk parcaciklar halinde kesin. Yarim saat kendi haline birakin. Bu yarim saat icinde parcaciklar, suyunu birakmaya baslar, jel beyaz parcaciklar ve sari bir su olarak ayrilir. Bu asamada beyaz parcaciklari (pihtilasmis sut proteini) bir pamuklu torbaya alin. Bir yere asin. Suyu suzulsun. Suyu iyice suzulunce uzerine agirlik koyun biraz daha suzulsun. Aksam basladiysaniz yapmaya, bu suzulme islemi sabaha dek surebilir. Ardindan beynir blogunuzu torbadan cikarin, tuzlu suya koyun. Ne kadar tuz mu gerekli? Bunun olcusunu veremiycem. Carsidan aldiginiz beyaz peynirin tuzlulugunda bir tuz cozeltisi yapmaya calisin. Peynir tuzu emecektir. Bir iki gun sonra tekrar tuz eklemek gerekebilir. Peynir bu sekilde en az 1 hafta buzdolabinda dinlenmeli tuketilmeden once. 1 ay dinlenirsa tam olgunlasir. Bu sekilde bildigimiz beyaz peynir yapmis olursunuz. http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Cheese_5_gallons/CHEESE_5gal_00.htm bu sayfada resimlerle adim adim peynir yapimi anlatiliyor. Tavsiye ederim. Sadece beyaz peynir degil Cheddar ve Isvicre peyniri bile var

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar