Salı, Ekim 8, 2024
Ana SayfaSağlıkBağışıklık sistemini zayıflatan 5 yeme alışkanlığı

Bağışıklık sistemini zayıflatan 5 yeme alışkanlığı

Koronavirüs salgını devam ederken, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak, şu anda yapabileceğiniz en önemli ve etkili adımlardan biridir.

Bağışıklığı zayıflatabilecek davranışlardan kaçınırken bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan yiyecekleri seçmek ve tüketmek çok önemlidir. İşte vücudunuzun savunmasını güçlendirmeye çalışırken dikkat etmemiz gereken altı alışkanlık.

  • Alkol Tüketmek

Ancak aşırı alkol tüketimi, kısa süreli olsa bile, bağışıklık sisteminizi önemli olan şekillerde değiştirebilir.

Alcohol Research dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, aşırı alkol alımı ile zayıflamış bağışıklık yanıtı arasında uzun süredir gözlemlenen bir ilişki olduğunu belirtiyorlar.

Etki, pnömoniye karşı artan bir duyarlılığı ve COVID-19 sonuçlarını potansiyel olarak etkileyebilecek faktörler olan akut respiratuar stres sendromları (ARDS) geliştirme olasılığının daha yüksek olmasını içerir. Gözlenen diğer sonuçlar yavaş yara iyileşmesi ve enfeksiyonlardan daha yavaş ve daha zor iyileşmeyi içeriyor.

Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC) aşırı içkiyi, kadınlar için bir seferde dört veya daha fazla ve erkekler için beş veya daha fazla bardak içki tüketmek olarak tanımlar. Aşırı içme durumu da, kadınlar için haftada sekiz veya daha fazla, erkekler için 15 veya daha fazla içki tüketmeye denir.

  • Fazla tuz tüketimi

Fazla sodyumun vücutta sıvı tutma ve yüksek tansiyon gibi problemlerle yol açabilir. Ancak Bonn Üniversite Hastanesi’nde hem insanlarda hem de farelerde yürütülen yeni bir araştırma, çok fazla tuzun bağışıklık yetersizliklerine yol açabileceği sonucuna varıyor.

Araştırmacılar, böbrekler fazla sodyum saldığında, vücudun bakteriyel enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltan bir domino etkisinin meydana geldiğini buldu.

COVID-19 viral bir hastalık olsa da ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Ve ortaya çıkan bu araştırma, aşırı sodyum tüketimi ile genel bağışıklık fonksiyonu arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına neden olabilir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen günlük sodyum sınırı 2.300 mg’dır.

  • Fazla şeker tüketimi
Bunuda okumalısın !  Champix ile sigarayı bıraktım

Fazla ilave şeker tüketimini azaltmak, zihinsel sağlık da dahil olmak üzere yapılacak en dengeli alışkanlıklardan biridir çünkü şeker, bağışıklık sistemini güçsüzleştirir.

The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, bir gecelik oruçtan sonra, 100 gram şekerle beslenen katılımcıların, bağışıklık hücrelerinin bakterileri halt edebilme kabiliyetinde azalma yaşadığını buldu.

Bu, şekeri tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez, gereksiz şeker tüketimini azaltmanız sağlığınız için önemlidir.

  • Fazla kafein tüketimi

Kahve ve çay, yüksek antioksidan seviyeleri sayesinde anti-enflamasyon özellikleri taşırlar. Fakat, çok fazla kafein uykuyu etkileyebilir ve bu, iltihabı arttırıp, bağışıklığı tehlikeye atabilir.

Bağışıklık fonksiyonunu en iyi şekilde desteklemek için, soda ve enerji içecekleri gibi şeker veya yapay tatlandırıcılarla yapılmış hiçbir besin değeri içermeyen kafeinli içeceklerden uzak durun.

Kafeinin olumsuz etkilerinden kurtulmak için, yatmadan en az altı saat önce kafein alımınızı kestiğinizden emin olun.

  • Lif ve yeşillik tüketiminizi arttırın

Yeşil sebzeler bağışıklık sistemi için çok yararlıdır. Bu bitkiler, A ve C vitaminleri ve folat gibi bağışıklık fonksiyonuna yardımcı olduğu bilinen temel besinleri içerir. Yeşiller ayrıca, bağışıklık hücrelerinin %70-80’inin yeri olan bağırsaktaki bağışıklığı optimize eden kimyasal bir sinyal salan biyoaktif bileşikler sunar.

En fazla fayda sağlamak için, özellikle turpgiller ailesindeki yeşil sebzeleri, bunlara lahana, brokoli ve Brüksel lahanası dahil.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar