Ana sayfa » Seo » 6 Adımda daha etkili Google Adwords reklamı nasıl verilir ?
etkili google adwords reklami verme teknikleri

6 Adımda daha etkili Google Adwords reklamı nasıl verilir ?

Google AdWords’de sıfırdan bir hesap kurmak, göründüğü kadar zor değildir.  Evet, Google AdWords arayüzü özellikle yeni başlayanlar için biraz zor gelebilir, ancak bu rehber, iyi yapılandırılmış bir hesap oluşturmak için yapmanız gerekenleri gösterecektir. Ayrıca, kuracağınız yapının kalıcı olmadığını ve zamanla değişmeye/gelişmeye devam edeceğini bilmenizde fayda var.

Yazı İçindekiler

İyi Planlanmış Bir Adwords Kampanya Yapısı ile daha az harcayın !

Kabaca, hesabınızı yapılandırma şekliniz, reklamlarınızın nasıl tetiklenmesini istediğinizi ve bunların nerede ve ne zaman görünmesini istediğinizi kontrol etmenizi sağlar. İyi yapılandırılmış bir hesaba sahip olmamak, şanzımanı bozuk bir araba sürmeye çalışmak gibidir. İyi yapılandırılmış bir hesaba sahip olmanız durumunda iş yükünüz azalır, optimizasyona daha uygun bir zemin hazırlar ve kar marjını yükseltir.

AdWords hesabınızı yapılandırırken düşünmeniz gereken en önemli noktalar:

  • Reklamlarınızı tetikleyen anahtar kelimelerin, reklam metniyle ve kitlenizle alakalı olduğundan emin olun.
  • Reklamlara verilen iniş sayfalarının (landing page), anahtar kelimeler ile yüksek alaka oluşturmasına ve tam eşleşme sağladığından emin olun. (Pozitif kalite skoru.)
  • Optimizasyona uygun bir zemin hazırlayın. Hesabınız dağınıksa, o zaman karışıklık içinde kaybolursunuz, getiriniz düşer ve daha iyi sonuçlar almak için optimizasyon yapılamaz. Bu nedenle, hesabınızı yapılandırırken yapılan aramaların arkasındaki “niyet” i çok iyi kavrayın.

AdWords Hesap Katmanları – 5 Faktör

Kampanya yapılarını konuşmaya başlamadan önce, AdWords deki katman terminolojilerini öğrenmek önemlidir. Temel bilgileri hızlı bir şekilde inceleyelim.

  1. Kampanya: Bu katmanda günlük bütçe, cihaz tercihleri, dil, konum, teklif stratejisi ve saat rotasyon ayarları yapılmaktadır. Kampanyaların içinde, reklam metinlerini ve açılış sayfanıza yönlendiren anahtar kelimeleri içeren reklam grupları mevcuttur. Toplam pazarlama bütçenizi nasıl bölüştürmek istediğinize göre olarak kampanya konularına bu katmanda karar vermelisiniz.
  2. Reklam Grubu: Her bir kampanyanın altında, konu ve niyete göre ayrıştırılmış reklam grupları oluşturursunuz. Bir kampanyanın altında kaç adet reklam grubu olmalıdır sorusunun cevabı yoktur, ancak bu, kampanya bütçenizi en efektif şekilde kullanabilecek şekilde ayarlanmalıdır. Günlük 5 TL bütçeli bir kampanyanın içinde 20 adet reklam grubu olması, kampanyanın başarısını negatif etkileyecektir. Reklam grupları anahtar kelimeler içerir (en fazla 10-20 önerilir), bu anahtar kelimeler metin reklamlarınızı tetikler (reklam grubu başına 2-3) ve ardından ilgili bir açılış sayfasına yönlendirir.
  3. Anahtar Kelime: Anahtar kelime katmanı reklam gruplarının içinde yer alır ve reklamınızın tetiklenme şeklini belirler. Birisi Google’daki arama kutusuna yazı yazdığında bu aramaya bir “arama sorgusu (search query)” adı verilir. Yapılan arama sorgusu, sizin anahtar kelime katmanınızdaki bir kelimeyle eşleşmesi durumunda, reklam metniniz sorgu sayfasında gözükür. Anahtar kelimelerin Maksimum TBM (Tık Başı Maliyet / Cost Per Click) değerini bu seviyede belirlemeniz gerekmektedir. Sıfırdan kurulan hesaplar için Otomatik: Maksimum (Automated: Maximize Clicks) klik stratejisini kullanmanızı ve manuel teklife geçmeden önce biraz veri toplamanızı öneririm.
  4. Negatif Kelime: Çoğu reklamveren zaman veya yöntem bulamadığı için bu katmana çok önem vermeyerek gereksiz para harcamaktadır. Alakasız aramalarda para harcamaktan kaçınmak için düşünülmüş bir katmandır. Özellikle, geniş eşlemeli anahtar kelimeler kullanıyorsanız, anahtar kelimeleriniz ve reklamlarınızla eşleşen tamamen alakasız arama sorgularından trafik almayı engellemelisiniz. (Örnek: araba satıyorsunuz, “oyuncak araba” negatif kelime olmalıdır.)
  5. Reklam Metni: Arama sorgusu, anahtar kelimeniz ile eşleştiğinde reklamınız tetiklenir ve bu katmanda görünecek reklam metini yer alır. Her bir reklam grubunun, aynı açılış sayfasına yönlendiren 2-3 reklam metni olması gerekir. Aynı reklam metinlerinde ufak değişiklikler yaparak A / B testleri ile hangi metnin daha iyi çalıştığını test etmelisiniz. Burada amaç, zaman içinde en iyi çalışan reklam metnini tespit etmektir. (Aylar sürebilir.) Tıklama oranı %10’un altına düşmemeye çalışın ve reklamların biraz veri edinmesi için sabır gösterin (ortalama 2 hafta).
adwords reklam kampanya hiyerarsisi

# 1 Adım: Hesabınızı Neye Göre Yapılandıracağınıza Karar Verin

Mükemmel hesap yapısı nedir? Bu soruya maalesef ezbere bir cevap veremesek de kendini kanıtlamış bir kaç yöntem ile örnek gösterebiliriz.

  • İnternet Sitenizin Yapısına Göre: Web siteniz nasıl yapılandırılmıştır? Ürünler veya hizmetler için farklı kategori sayfanız var mı? Yoksa tüm ürünleri ve hizmetleri tek bir sayfada mı veriyorsunuz? En çok değer verdiğiniz ürün/hizmet için özel bir iniş sayfanız var mı? Anahtar kelime URL’iniz de ve sayfa başlığında geçiyor mu? Web siteniz iyi yapılandırılmışsa ve site haritanız ürün/hizmetlere göre düzenlenmiş bir hiyerarşi var ise, AdWords hesabınızı benzer bir şekilde yapılandırmanız mantıklı olur.
  • Ürün / Hizmet Adına Göre: Bu, web sitenizin yapısı ile muhtemelen aşağı yukarı aynıdır. Sunduğunuz farklı hizmetleri veya ürünleri düşünün ve hesabınızı benzer şekilde yapılandırın. Örneğin kullanıcı elektroniği satan bir firmasınız. Kampanya adlarınız, “Cep Telefonu” – “Televizyon” – “Oyun Konsolu” şeklinde olabilir. Sonra bu kampanyaların altında da marka adlarına, renk ve modellere göre ayrıştırılmış ve kişiselleştirilmiş reklam setleriniz olabilir.
Bunuda okumalısın !  Siteniz kaçıncı sırada

Örnek 1: Kampanya = Cep Telefonu / Reklam Grubu = Apple, HTC, Samsung

Örnek 2: Kampanya = Apple / Reklam Grubu = iPhone 6s, iPhone 7, iPhone 5s

  • Konuma Göre: Bu yapılandırma tipi genelde satın alma davranışlarının yerel lokasyonlar üzerinden oluşma eğilimi olan işletmelerin işine yaramaktadır. Restoran zincirleri ve büyük hukuk büroları gibi yerinde hizmet veren işletmeler bu stratejiyle etkili reklam kampanyaları oluşturabilirler.

#2 Adım: Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Adım 1’i tamamladığınıza ve artık içinize sinmiş bir hesap yapısı olduğuna göre artık anahtar kelime araştırmasına başlayabilirsiniz. Bu araştırmayı yaparken kullanabileceğiniz çeşitli araçlar mevcuttur. Ücret ödemek istemeyenlere tavsiyem AdWords’un kendi aracı olan keyword planner‘ı olacaktır. Eğer bu iş için ayıracak bir kaç dolarınız var ise SemRush ile detaylı anahtar kelime araştırması, rakip reklam stratejilerini inceleme ve daha bir çok özelliği kullanabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması yaparken genel kelimelere yönelmek yerine, niyet araması yapın. “iPhone 6s Siyah” gibi bir kelimeyi listenize almak tabiki bütçenizle alakalı bir durum olsa da satışa dönüşme ihtimali yüksek kelimelere öncelik vermenizi tavsiye ederim. Örnek verecek olursak +iphone +siparişi veya +iphone +satın +al kelimelerinin satışa dönüşme ihtimali daha muhtemeldir.

#3 Adım: İlk Kampanyanızı Oluşturun

Ayrıntılı bir anahtar kelime listesine sahip ve iyi düşünülmüş bir hesap yapısına sahip olduğunuza göre, Hasan Tahsin gibi ilk kurşunu atıp kampanyanızı oluşturmanın zamanı geldi. Sizin için en yüksek önceliğe sahip olacağınızı düşündüğünüz ürün / hizmet veya kampanya ile başlayın. İlk kampanyanızı oluştururken mutlaka her ayarı tek tek inceleyin, seçenekleri değerlendirin ve otomatik tıklamayı maksimize et stratejisiyle başlayın. Bu ayarları çok dikkatli takip etmelisiniz aksi takdirde istemediğiniz bir harcamaya yol açabilir: Reklam tipi (search network all features seçili olsun), konum ve dil (reklam vereceğiniz ülke ve tercih ettiğiniz kullanıcı tarayıcı dili), Teklif Stratejisi (auto: max. clicks ile başlayın), maksimum teklif ve bütçe (rekabetin hat safada olmadığı bir pazar için konuşacak olursak max. teklifi genellikle boş bırakmalısınız, bütçeniz sizin ne kadar tık alabileceğinizi belirleyecektir.)

Bunuda okumalısın !  Search Console Rehberi

#4 Adım: İlk Reklam Grubunuzu Ve Reklam Metninizi Oluşturun

Kampanyanızı düzgün şekilde yayınlayabilmek için reklam metinlerine ihtiyacınız vardır. Daha önce üzerinde durduğumuz gibi, reklamlar bir reklam grubundaki bir anahtar kelime listesine bağlı olduğundan, yapmamız gereken ilk şey yeni bir reklam grubu oluşturmaktır. AdWords’te kampanya katmanındayken, üst sekmede bir “Reklam grubu” sekmesi ve kırmızı + Reklam Grubu düğmesi görürsünüz. Bunu seçin ve ilk reklam grubunuzun başlığını koymak için önceki adım 1’de belirlediğiniz yapıya uygun bir isim ve mantıkla grubu oluşturmaya başlayın.

AAEAAQAAAAAAAAu6AAAAJGUzNjE3MGVlLTRjNzctNGJiNy04ODdhLTFjZGFlOTQyMmM3YQ

İlk reklam metninizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bir reklam grubu, o grupta en az bir reklam bulunmadıkça yayınlanamaz. Reklam metni oluştururken aşağıdaki kuralları aklınızda tutun:

  • Karakter sınırı: Google, karakter sınırını aştığınızda uyarır; ancak reklam başlığı 25 karakter, açıklama satırı 1, 2 ve görünen URL’iniz 35 karakter olmalıdır.
  • Alaka: Reklam metninizin, reklamın yönlendirdiği anahtar kelimeleri ve açılış sayfası metniyle yakından alaka oluşturmalıdır. “iphone 6s” gibi genel bir anahtar kelime için teklif veriyorsanız ve reklamınızda “Samsung” yazıyorsa, reklamınız tıklanmayacakdır. Hedef anahtar kelimelerinizi, reklam metninizin başlık ve açıklama satırlarında mümkünse anahtar kelimeyle tam eşleşme sağlayacak şekilde açıkça gösterin.
  • Başarılı Uygulamalar: Detaylı bir reklam metni stratejisine girmeyeceğim, ancak reklamlarınızın bir rakiple karşılaştırıldığında fark yaratabilmesi için yapabilecek çok şey var. Örneğin, 1. açıklama satırının sonundaki bir yeri kullanarak 100 TL indirim olduğunu belirtirseniz tıklanma oranlarını arttıracaktır. Ayrıca daha fazla yer kaplamak adına her kelimenin baş harfini Büyük harflerle yazmalısınız.
  • Google Reklam Kurallarının Dışına Çıkmayın: İnan bana, reklamınızın reddedilmesini istemezsiniz. Reddedilmesi durumunda dünyanın sonu gelmese de performansı olumsuz etkileyebilir, reklamların yayınlanmasını geciktirebilir ve kesinlikle AdWords hesap kontrolcülerini mutlu etmez. Buradan Google reklam kurallarını dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.
  • İniş Sayfanızı Doğru Seçin: Başarılı AdWords yöneten şirketler, çalışan her bir reklam grubuna özel açılış sayfası oluşturuyor (Türkiye’de pek göremiyoruz). Reklam grubuna özgü açılış sayfaları oluşturmak için zaman ve kaynak ayırırım. Bu saçma gelebilir, ancak potansiyel müşterini yönlendirdiğiniz açılış sayfası tıklandığında reklamla alâkalı değilse, hemen çıkış oranı (bounce rate) artacaktır ve kalite skorunuz düşecektir. Bu durumda reklamlarınızın daha pahalı çalışmasına, gösterim oranlarının düşmesine ve rakiplere tık kaybetmenize yol açacaktır.
Bunuda okumalısın !  Hit kazandıran sosyal imleme siteleri

#5 Adım: Çalıştığınız Anahtar Kelimeleri Reklam Grubuna Ekleyin

Reklam grubunun içinde “+ Anahtar Kelime” butonu veya kampanya oluşturma sayfasında ikinci adımda “Anahtar Kelimeler” başlıklı beyaz bir kutu görürsünüz. Bu kutuya ekleyeceğiniz anahtar kelimeler sistemde varsayılan olarak geniş eşleme ekleyecektir. Bundan kaçınmanızı öneririm. Kampanyalara sıfırdan başlayacağınızı varsayacak olursak, geniş eşleme düzenleyici kullanmanızı tavsiye ederim. Bu eşleme tipi en başta aklınıza gelmemiş veya arama hacmi düşük olan aramalarda da reklamlarınızın görünmesine olanak sağlayacaktır. Satış veya form doldurmaya yol açacağına inandığınız kelimeleri de tam eşleme olarak belirtebilirsiniz. [tam eşleme]

adwords genis eslesme

#6 Adım: Reklam Grubu Başına Minimum 2 Reklam Oluşturun Ve Gösterim Seçeneğini Ayarlayın

Reklam grubu başına zorunlu olarak en az bir reklam oluşturmanız gerekiyor. Reklam grubu başına minimum 2, maksimum 3 reklam metni hazırlamanızı tavsiye ederim. Hazırlayacağınız reklam metinleri birbirine çok benzemelidir çünkü neyin iyi çalışıp neyin kötü çalıştığını anlamanız gerekiyor. Örnek verecek olursak Başlık 2 dışında iki reklamın her yerini %100 aynı yaparız. Reklam 1’in ikinci başlığında “İlk Siparişe Özel 100 TL İndirim” , reklam 2’nin ikinci başlığında ise “100 TL İndirim Fırsatını Kaçırma” yazarak hangi tümcenin daha iyi çalıştığını test edebilir; bu test bittiğinde reklam metninin diğer öğelerini değiştirip denemeye devam edebilirsiniz. Böylece bir gün rakiplerinizin kıskanacağı Herkül reklam metnini elde etmiş olacaksınız.

Ayarlamanız gereken son bir ayar, “Reklam (metni) gösterim tercihi”dir. Bu ayar, reklamlarınızın nasıl rotasyona sokulacağını belirler. Reklamlarınızı, hangi reklam metninin kitlelerinizle daha çok çatıştığını görmek için onları eşit bir şekilde karşılaştırabilmeniz için süresiz olarak döndürmenizi öneririm. Elinizde yeterli veri olduğunda, bu ayarı dönüşümlere optimize et olarak değiştirebilirsiniz.

Bu makalenin ihtiyacı olan kişilerle buluşmasını umuyor, pazarlama faaliyetlerinizde başarılar diliyorum. Yorumunuzu, sorularınızı ve endişelerinizi aşağıda belirtmekten çekinmeyin.

Lütfen yazımızı oylayın
[Total: 4 Average: 5]

Hakkında admin

BU YAZILARI DA MUTLAKA OKUYUN -----------------------------------------------------

İsterseniz bunları okuyun !

en iyi seo firmasi

En iyi seo firması

Türkiye’de seo sektöründe faaliyet gösteren şirketleri detaylı olarak inceleyen bir yazıyı önümüzdeki zaman diliminde yazacağız. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir