Çarşamba , 4 Ekim 2023
Ana sayfa » Seo » 404 hataları nasıl düzeltilir ?

404 hataları nasıl düzeltilir ?

Google webmaster araçları , tarama hataları bölümündeki sayıların artması sitenizde bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir. Bu sorun bazen sitenize google botların erişememesi , bazen yazılım, tema değişikliği nedeni ile Url yapılarının değişmesi ve bunların yeni alt sayfalara yönlendirilmemiş olması bazende içeriğin fiziksel olarak kaldırılması sebebi ile ortaya çıkmaktadır.

Daha önce yayınladığım bir google chrome eklentisi olan tarama hatalarını toplu kaldırma eklentisi ile ilgili detaylı bilgiyi celilcan.com/webmaster-tools-toplu-url-kaldirma/ adresinde bulabilirsiniz.

404 bulunamadı hatası veren kırık sayfalar için yapmanız gerekenler ve ipuçlarını şöyle anlatayım. Öncelikle bırakın bu sayfalar 404 hatası vermeye devam etsin bu bir durum mesajıdır. Ancak daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi sakın ola tüm 404 not found veren sayfaları ana sayfaya yönlendirmek gibi bir hataya düşmeyin. Bu durumda başınız gerçekten büyük belaya girecektir. Bununla ilgili aşağıda bulunan resmi google sayfasından alınmış yazılım kaynaklı 404 hataları açıklamalı makalesini okuyabilirsiniz.

Yazı İçindekiler

404-hata-duzeltme

404 not found error nedir ?

Türkçeye bulunamadı olarak çevirebiliriz. İnternet sitelerine her hangi bir sebep ile ulaşılamaması durumunda browser tarafından görüntülenen ve sunucu tarafından döndürülen statü kodudur. Genel olarak o url nin sitede bulunmadığı veya sitenin o an anlık olarak çalışmadığının göstergesidir. Bu hatayı alıyorsanız siteyi bir süre sonra ziyaret etmeyi deneyebilirsiniz.

404 hatasının çözümü nedir nasıl düzeltilir ?

Google tarafından önem verilen sayfaları kaldırmak yerine ilgili alt sayfalara yönlendirerek o sayfaların gücünü kullanmak en mantıklı çözüm olacaktır. Düşük kaliteli sayfaları ise google webmaster araçlarını kullanarak google dizininden kaldırmayı tercih etmelisiniz. Tek tek kaldırma işlemi çok uzun zaman alabileceğinden yazmış olduğum toplu url kaldırma eklentisini kullanarak tarama hatası sıkıntılarından kurtulabilirsiniz.

  • Öncelikle ulaşılamayan sayfalara ait  tüm linkleri bir excel belgesine kopyalayın.
  • Bütün url lerin page authority ( PA ) değerlerini sorgulayın.
  • Excel belgesinde bu değerleri sayfaların karşısına yazın.
  • PA Sayfa otoritesi değeri 5 in altında olan sayfaları öncelikle URL kaldırdan seçeneğini kullanarak kaldırın.
  • PA değeri 5 den yüksek olan sayfaları en yakın alakalı ALT sayfaya yönlendirin.
  • Son olarak TARAMA hatası veren sayfaları düzenli olarak kontrol ederek, AYNI İŞLEMİ TEKRAR EDİN.
Bunuda okumalısın !  Doğal olmayan backlinkleri tespit etmek

Not : Semoz sayfa otoritesi değerine ek olarak Majestic TrustFlow değerlerini de sorgulayarak daha net sonuçlar alabilirsiniz.

Tarama hatası almamak için yazılım değişikliği, wordpress tema değişikliği gibi durumlarda eğer url yapısı değişmek zorunda ise kesinlikle yönlendirme işlemini kullanın. Aşağıdaki ipuçları size yardımcı olacaktır.

  • Eğer wordpress kullanıyorsanız https://wordpress.org/plugins/permalink-finder/ eklentisini kullanarak eski url leri yeni url lere otomatik olarak yönlendirebilirsiniz.
  • Özel bir yönlendirme yapmak isterseniz http://www.webconfs.com/htaccess-redirect-generator.php adresinden htaccess oluşturucu ile rahatlıkla bu işlemi yapabilirsiniz.
  • Bu işlemi elle yapmak isterseniz .htaccess dosyasını şu şekilde oluşturabilirsiniz ( Boşlukları silmeyi unutmayın )
    rewriterule ^/www. DOMAIN . com/ silinmis alt sayfa (.*)$ http://www. DOMAIN .com/yeni-alt-sayfa $1 [r=301,nc]
Lütfen yazımızı oylayın
[Total: 4 Average: 5]

Hakkında admin

BU YAZILARI DA MUTLAKA OKUYUN -----------------------------------------------------

İsterseniz bunları okuyun !

anahtar kelime bulma uretme

Kelime bulucu

Kelime bulucu, üretici araçlar arasında seo çalışması sırasında işinize yarayacak bir kaç araca yer vermek …

Bir yorum

  1. Çilingir Numarası

    Takıldığım konuya yazınızdan güzel bir açıklama geldi hocam :) Paylaşım İçin teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir