Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaYazılımHızlı on parmak yazmayı öğrenmek

Hızlı on parmak yazmayı öğrenmek

On senedir hızlı ve on  parmağımı kullanarak bilgisayarda yazıyorum.  F klavye Q klavye karmaşasına takılmadan hızlı yazma teknikleri ile nasıl daha süratli klavye kullanabilir ve yazabilirsiniz kısaca bunu anlatayım.

Şahsen ben Logosoft ‘un prorgamı ile yazmayı öğrendim. Logo firmasının 10 parmak programını kullanarak ve her gün yarım saatten fazla uygulama yaparak yirmi gün gibi kısa bir sürede öğrendim. Özellikle kpss sınavına girecekler için büyük bir artı olan dakikada 90 üzeri yazmak Adalet bakanlığının aldığı Zabit katipleri için aranan şartlardan, zabıt katibi olabilmek için kpss sınavından yetmiş almak ve f klavyeyi biliyor olmak neredeyse yeterli şartlar. Sadece bu iki operasyonu gerçekleştirerek güzel bir meslek sahibi olabilirsiniz. Zabit katibi olabilmenin bu devirde bulunabilecek en iyi işlerden biri oludğunu düşünüyorum gerek gelir gerekse iş bakımından oldukça güzel bir iş.

Logo nun 10parmak.exe programı ile  yazmayı çok kısa bir sürede öğrenebilirsiniz. Uzun süreler on parmak eğitimi vermiş biri olarak ben bu programı tavsiye ediyorum.

Özellikle zabıt katipliği için hızlı yazmayı öğrenmek zorunda kalanlar için bu yazımız gerçekten bilgilendirici olabilir.

On parmak yazmayı öğrenmek için eğitim almalı mı ?

Öğrenirken yavaş yazmak gerekmektedir. Zira on parmak yazmak alışkanlık kazanmaya yönelik bir davranıştır. Her bir parmak belli bir harfe yönelik olarak gelişmektedir.

Eğer bir bilgiyi yanlış öğrenirseniz mutlaka negatif öğrenme şekliyle karşınıza çıkar ve bu eksi davranışı onutmak mutlaka zaman kaybı yaşatacaktır. Hatta ileride yanlış davranışın tekrarlandığına bile şahit olunabilir. Bu yüzden hızlı olmayı öğrenmenin en önemli ilkelerinden birisi de yavaş bir şekilde yazmaktır.

Bu durumu günlük hayatınızda sık karşılaştığımız bazı durumlara benzeterek açıklamaya çalışacağız. Devinişsel davranışlar alışkanlık yaratmaya yönelik davranışlardır. Bir alışkanlığın oluşması yaklaşık 24 gün boyunca o hareketi tekrarlamakla oluşur. Eğer siz 24 gün boyunca sabahları yatağınızı toplarsanız 25. gün geldiğinde toplamadan bir yere gitmeniz gerekirse bunun eksikliğini duyarsınız. On parmak klavye kullanma davranışı da buna benzemektedir. Eğer F klavye on parmak öğrenmeye çalışıyorsanız sol elinizin işaret parmağı ile sürekli A harfine 24 gün boyunca basarsanız (tabi parmaklarınızın tümü harflerin üzerinde pozisyonundayken) 25. gün de artık parmaklarınızı hemen on parmak pozisyonuna yerleştirmeyi isteyeceksiniz ve A harfine de sol işaret parmağınız ile basacaksınızdır.

Bunuda okumalısın !  Google Chrome network failed çözümü

Peki neden on parmak öğrenme sürecindeyken yavaş yazmak gerekli. Sebebi çok basit: negatif öğrenme olmasını engellemek için. Eğer alışkanlığı kazanma süreci içerisindeyken yanlış harflere basacak olursanız negatif öğrenme yüzünden ilerde de bu yanlış davranışlar ortaya çıkacak ve öğrenme sürecinin ardından arada bir parmağınız yanlış harfe gidecektir. Bu yüzden 100% saf bir şekilde yavaş yazarak on parmağı öğrenmeli hiç bir yanlış harfe basmamalıdır. Bu süreç hassas bir süreçtir. Hızlı ve hatasız olmayı öğrendikten sonra zaten hızlı yazabileceksiniz öyleyse öğrenme sürecindeyken hızlı yazma ihtiyacı ne diye yazımızın devamında bu konuyu insan psikolojisine dayandırarak açıklayacağız.

Bu durumu ehliyet kursundayken direksiyon öğretmenim açıklamıştı ve her ikisi de psikomotor bir davranış olduğu için bu durumun aynı sebepten olduğuna karar vermiş bulunmaktayız. Şöyleki. Direksiyon kursunda arabayı ileri yönde hareket ettirmeye çalışırken arabayı stop ettiriyordum fakat geri geri kullanırken arabayı hiç stop ettirmiyordum. Ehliyet hocam dedi ki ikisi arasında teknik olarak hiç bir fark yok peki neden arabayı geri götürürken stop ettitirmiyorsun da ileri doğru sürerken arabayı stop ettiriyorsun hiç düşündün mü dedi ben tabi araba kullanma konusunda hassas süreçte yani öğrenme sürecinde olduğm için bu sorunun cevabını bulamamıştım. Bunun sebebini şöyle açıkladı. İnsan psikolojisine dayandırdı. Bir insan ileri doğru bir an önce yol almak ister hatta bu yüzden dolayı insanlar sürat yapar ve hayatlarını gereksiz yere riske ederler dedi. Halbu ki normal bir anında kimse sürat yapmanın iyi bir şey olduğunu söylemez hatta kınar ama direksiyon başına geçince bir trafik canavarına gayet kolay dönüşebilir. Öğrenirken harflere hızlı hızlı basmaya çalışmanın bir an önce öğrenmeye çalışmanın ve acele etmenin sebebi budur.

Fakat kendimize engel olursak yavaş yavaş klavyeyi yazmayı öğrenebilirsek emin olun on parmağı çok daha hatasız ve doğru öğreneceğiz. Bu yüzden sakın olaki öğrenirken aceleci davranmayınız. Ben bu gün 1 saatimi on parmak öğrenmeye ayırdım ve hiç acelem yok deyiniz. Merak etmeyiniz öğrendikten sonra on parmak yazmayan hiç kimse sizden daha hızlı yazamayacaktır. Bu konuda size garanti veriyoruz. Siz yeter ki on parmak öğrenin öğrenirken de yavaş yavaş harfleri seslendirerek düşünerek yazınız.

Bunuda okumalısın !  Bilgisayarda dosya arama programı

Zabıt Katipliği Sınavı için hızlı yazmaya nasıl hazırlanabilirim ?

Üç dakikada 90 kelimelik barajı geçemeyen aday sayısının; sınavların yapıldığı tüm merkezlerde bu derece fazla olmasının ana nedeni, adayların maalesef on parmak tekniğini bilmemeleri ve yeteri kadar pratik yapmamalarıdır.

Klavyede, yanlışsız, çok hızlı ve en sağlıklı yazılar, ancak bu teknikler ile mümkün olabilmektedir.

On parmak tekniği sayesinde, kullanıcılar, Latin alfabesi ile yazılmış tüm metinleri (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca vb.) ellerine ve ekrana bakmadan, tıpkı araba kullanır gibi hatasız bir şekilde, büyük bir hız ve konforla yazabilmektedir. O nedenle; bilmeyen tüm bilgisayar kullanıcılarına, o öğrenmelerini tavsiye ederiz.

Zabıt katipliği sınavına giren ve girecek olan adaylara tavsiyelerimiz:

Üç Dakikada Hatasız 90 Kelime Yazabilmek!

Sınav öncesi, bize en fazla yöneltilen soru; üç dakikada nasıl yanlışsız 90 kelime yazabilirim? sorusudur.

Bu soruya şöyle açıklık getirebiliriz: Öncelikle gireceğiniz bu sınavı bir ralli yarışına benzetebilirsiniz. Gayet çekişmeli geçecek ve ciddi mücadele gerektiren bir yarış!

Bu yarışa eşit şartlarda katılabilmeniz için öncelikle bir arabanız, sonra da sizin bu arabayı iyi bir şekilde kullanabilme yeteneğinizin olması gerekmektedir. Eğer arabanız yoksa zaten bu yarışı başlamadan kaybetmişsiniz demektir.

Öğrenme süreçleri bakımından, motor öğrenmeye dayalı bir tekniktir ve bu yönüyle tıpkı araba kullanmaya benzer. On parmak kullanıcısı ellerini temel harf tuşlarına yerleştirdikten sonra, tüm klavyeyi buradan idare eder. Yazarken ellerine ve ekrana bakmadan yazar.  O nedenle, yazılarını çok büyük bir hızla ve hatasız bir şekilde yazabilmektedir.

Zabıt katibi adayı da, bu sınavın uygulama kısmını rahatlıkla kazanmak istiyorsa, öncelikle on parmak tekniğini öğrenerek kendine bir araba edinmeli; yarışa eşit şartlarda başlayabilmelidir. Çünkü, standart klavye kullanıcısı üç dakikada 90 kelimenin çok çok üzerinde yazılarını hatasız bir şekilde rahatlıkla yazabilmektedir.

Peki Ne Kadar Sürede On Parmak Tekniği Öğrenilebilir?

26 Saatte On Parmak Öğreniyorum adlı kitabımızla, en geç 26 saatlik süre sonunda rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

On Parmak Tekniğini Öğrenir Öğrenmez 90 Kelime Hızına Ulaşabilir miyim?

Kitabımızla 26 saatlik eğitim sonunda öğrenerek, araba kullanmayı öğrenmiş oluyorsunuz. Ardından hız çalışmaları ve sınavları bitirdikten sonra; bol bol pratik yaparak hızınızı artırabilirsiniz. Şoförlüğünüzü ilerletmeniz, trafik tecrübenizi artırmanız tamamen size bağlı. Dolayısıyla 90 kelimelik veya bunun çok çok üzerindeki hız sınırına ulaşmanız, sizin pratiğiniz ile doğru orantılı. Doğru yönergeler ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çok yazma tecrübe ve hızınız artacaktır.

Bunuda okumalısın !  Telefondan ücretsiz televizyon izleme

Sınavlarda Noktalama İşaretlerine Dikkat Etmeli miyim?

Bir çok aday, sınavlarda jüri üyelerinin noktalama işaretlerine dikkat etmediklerini; o nedenle kendilerinin de noktalama işaretlerini dikkate almadan derslere çalışıp çalışmayacaklarını sormakta.

Tüm adaylara tavsiyem şu ki; noktalama işaretlerine uyarak derslerinizi bitiriniz.  Çünkü noktalama işaretleri, en az harfler kadar gerekli ve önemli. Bir jüri üyesi derse ki; “Ben noktalama işaretlerini dikkate alıyorum!” hiç kimse “Niçin noktalama işaretlerini yazmadın demez.

Bilgisayarda hızlı yazmanın faydaları

  • Daha az yorucudur
  • Daha hızlı ve yanlışsız yazarsınız
  • Ekrana ve Klavyeye bakmadığınız için yazdığınız metni takip kolaylaşır
  • Klavyeye daha iyi hakim olunur
  • Hızlı, bakmadan, yanlışsız için daha üretken ve zevkli çalışırsınız

Sonuç :

Türkçe için mutlaka F klavye öğrenmelisiniz. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye zorunluluğu getirildi. On parmak yazmayı öğrenirken

  • Ekrana bakmayın
  • Klavyeye bakmayın
  • Metni sol tarafınıza ve rahat görebileceğiniz bir yere koyun.
  • 90 derecelik açıyla koltuğunuzda oturun
  • Ekranla aranızda  minimum 60 cm olsun.
  • Negatif öğrenme alışkanlıkları ömür boyu yanlış yazmanıza sebep olabilir ( Örn. ben öğrenirken sürekli y ile ş yi karıştırırdım şimdi çok hızlı yazmama rağmen hala karışıyor ) Yavaş ama doğru yazın hız kendiliğinden gelecektir Doğru ve hızlı yazı yazmayı öğrenmek beyin ve zeka ile alakalı değildir öğrenmek için gayret sarf etmenize gerek yoktur.
  • Günlük sabah, öğlen ve akşam :) olmak üzere üç öğün 25 – 30 dakika egzersiz yapın
  • Tekrar ediyorum önemli olan hız değil doğru yazmaktır.
  • On parmak hızlı yazmayı öğrenmek için minimum 40 güne ihtiyacınız vardır, harflerin yerini ilk bir haftada öğrenirsiniz ancak hızlanmanız zaman alacaktır. Bu yüzden göğsünüz çatlayacakmış gibi olsa da sabırlı olun. La havle kelimesini en fazla bu dönemde kullanmalısınız.

Hızlı yazmayı en iyi öğrenebileceğiniz programlar

En kısa zamanda on parmak yazmayı öğrenmeniz dileğiyle.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

6 YORUMLAR

  1. Bunlar yetersiz. Klavye teknikleri lazım. Mesela ezberbozan tekniği (Zeynep Kaya). Mesela fransız usulü hatasızlık metodu (İhsan Sıtkı Yener). Mesela 1,2,3 ve 2,3 tekniği lazım.
    Bunları öğretebilecek veya kaynak bulmamıza yardımcı olabilecek birisi varsa lütfen cevap yazsın.

  2. Dakikada 22 kelime bir haftalık bir çalışma sonucunda bence gayet başarılı bir durum. Ayrıca sakın ola ki kendini kasma çünkü ben ilk başladığım zamanlarda 1-2 ay içinde ancak 20-30 kelime yazabiliyordum. Zamanla çok daha fazla yazdığını ve bir gün geldiğinde klavye yarışlarında yarışarak artık yazmayı geç millete fark attığını ve listelere girdiğini göreceksin ;-) Sabır işi bu aslında ve düzenli, yılmadan çalışma işidir. Başarılarının devamını dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar