Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaSağlıkKetojen diyet

Ketojen diyet

Uyarı : Ketojen diyet  Diyabet rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı, böbrek rahatsızlığı, karaciğer rahatsızlığı olanlar için kesinlikle uygun değildir. Çok ciddi sonuçları olabilir.

Ketojenik diyet nedir ?

Kabaca özetlemek gerekirse çok düşük karbonhidrat, normal seviyelerde protein ve yüksek miktarda sebze  ile yağ kullanılan bir diyettir. Karbonhidrat az, Şeker Yok, Meyva yok, Bakliyat az da diyebiliriz. Bu diyetin genel amacı vücudumuzdaki yakıt sistemini değiştirmektir. Yani glikoz olan vücut yakıtını yağ olarak değiştiriyoruz.

ketojenik diyet beslenme

Ketosis nedir ?

Ketosis terim olarak metabolik anlamda , kan değerlerindeki ketonların normal seviyesinden çok daha fazla seviyede bulunması durumudur. Ketosis durumuna geçmek demekse vücutta bulunan yağları vücudun kendi yakıtı olarak kullanması demektir. Amaç yağ yakmaksa ve eğer yukarıda saydığımız rahatsızlıklardan biri sizde bulunmuyorsa saçma sapan kilo verdirmeyen , kas kaybettiren diyetlerden bıktıysanız. Ketosiz olayı tam size göre. Ketosisin muhteşem gücünü kullanın. Allah’ın her an yarattığı mucizelerden birine şahit olun. Açlık hissini yok edin ve acıkmayı unutun.

Özetle bu diyet vücut enerjisinin tamamının şeker ve karbonhidratlar yerine yağlardan sağlanmasını hedefleyen bir beslenme şeklidir.

Ketojen diyetin yararları

Ketosis olayında ve ketojen diyetlerde kesinlikle kas kaybı olmaz ve aksine maksimum yağ kaybı sağlanır. ( Bütün diyetlerin ortak sorun kas kaybına sebep olmaları ve genelde yağ yakmadan sudan ve kastan kilo verdirmeleridir ) Bu diyeti müthiş kılansa hem kas dokularınız zarar görmüyor hemde yağdan kilo veriyorsunuz.
Eğer ketosis durumuna geçebilirseniz vücuttaki ketonlar üre vasıtası ile dışarı atılır. Yani yağlarınız idrar vasıtası ile hooop dışarı.

Ketojen diyet insülin seviyenizi dengede tutar. Ve obezite sebebi olan yüksek insülüni normal seviyelere çeker. Diğer diyetler gibi düşük lipoliz ve gliserin ortaya çıkarmaz aksine daha yüksek seviyede bu değerleriniz çıkar. Daha yüksek lipoliz ve gliserin ve daha düşük insülin demek daha fazla büyüme hormonu demektir. Ve bize faydalı hormonların yaşamlarına olank sağlamak demektir.

Ketojen diyette asla açlık hissetmezsiniz ( Özellikle ilk üç günü atlatırsanız, ve diyet kurallarna harfiyyen riayet ederseniz. Aman bir bardak kola ne olur ki sakın demeyin ketosis durumunu bitirmiş olursunuz ) Bunun sebebi de insülin seviyenizin normal seviyelerde olmasıdır. İnsülin ne kadar dengede o kadar az açlık , bu dengeyi diyetimiz bize sağlıyor.
Ketosis bir protein cimrisidir. Proteini çok idareli kullanır. Tasarruf ehlidir :) Ketosis durumunda vücut en başta ketondan glikoza tercih eder , ve zaten çok fazla yağ varken  vücut proteini oksitleyerek glukoza dönüştürme işlemini yapmaz.

[ads1]

insülin seviyesi 80-120). İnsülinin lipolizleri engelleme efekti vardır bu da yağı enerji olarak kullanmayı engellemektedir. Eğer insülin düşük seviyelere getirilirse birçok yararlı hormon örnek olarak büyüme hormonu gibi büyüme faktörü olan hormonlar ortaya çıkar.

Biliyor muydunuz ? Bu diyetin kimi bilim adamları tarafından programlı bir şekilde sara hastalığı, beyin tümörü tedavisinde kullanılmaya çalışıldığını.

Ketojen diyetin zararları ?

( Tekrar ediyorum EĞER DİYABET HASTASI YADA KALP HASTASI İSENİZ bu diyet bolca proteinli gıdalar içerdiğinden ölüme bile yol açabilir . )
Elbette vücutta yapılan tüm değişiklikler gibi ( Örn. Antibiyotik kullanımı, ağrı kesici kullanımı, fazla yağlı yemek yemek, vitamince eksik beslenmek vs. gibi normal hayatta zaten çokça yapıyor olduğumuz şeyler ) şeyler psikolojik olarak kendimizi kötü hissetmemize sebep olabilir. Ancka kısa bir süer içinde vücut bu yeni duruma da alışır ve hiç bir sorun kalmaz. ( Allah öyle mükemmel yaratmıştır ki bizleri her ortama çok kısa sürede adapte oluruz hem vücudumuzla hem zihnimizle ) işte bu nedenle bu zarar gibi görülen durum geçicidir.
Bir başka zarar gibi görülen durumsa düşük karbonhidrat alımından dolayı vücüt vitaminsiz kalacağından multivitamin takviyesi yapmak gerekebilir ( B Kompleks Vitamin ve C Kompleks Vitamin alınabilir )

Bunuda okumalısın !  Ülkerden sitemize yeni cevaplar var

Yüksek oranda yağ alınması sebebi ile eğer kolesterol sorununuz varsa kolesterol seviyeniz dahada yükselebilir. Bu yüzden Omega 3 bakımından zengin zeytinyağı, keten yağı, fındık yağı ve ayrıca tereyağı gibi kaliteli yağları tercih edin.

dusuk karbonhidrat keto diyeti

Ketojenik diyet programı katabolik etki mi yapar anti katabolik etki mi yapar. Katabolik nedir ? Anti katabolik nedir ?

Katabolik etki demek bir diyetin kas kaybına olan etkisi demektir. Anti katabolik etki ise o diyetin kas kaybı etkisi olmaması demektir.

Günümüzde uygulanan süper diyetler, şok diyetler , hızlı kilo verdiren diğer diyetlerin hepsi kas kaybına yol açarlar aslında yağ yaktığınızı zannederken siz sadece su kaybeder ve kaslarınızı kaybedersiniz. Bu katabolik etkidir. Bu realiteyi kimse inkar edemez. Siz kas kaybetmeyeyim diye spor yapmaya başlarısınız daha fazla katabolize olursunuz. İşte bu yüzden karbonhidrat fakiri diğer diyetlerde böyle bir şeye yol açmamak için hafta sonları bir gün karbonhidrat yüklemesi dediğimiz olay yapılır. Örneğin her hafta pazar günü bolca karbonhidrat alarak , karbonhidrat yüklemesi yapılır kas kaybının önüne geçilir. Tabi ki katabolik etki oluşturan tek sebep bu değil vücuttaki proteinin şekere yani glukoza dönüşmesi işlemi sırasında da katabolik etki oluşur. Bu işlem esnasında insan beyni dörtte bir oranında glukoza ihtiyaç duyar. Karbonhidrat vasıtası ile bunu temin edemeyen beyin kaslara yönelir ve kas dokusundan glikozu temin eder bu da kas kaybı demektir.

Ketosis , ketojen diyet’ in anti katabolik etkisi vardır !

İlginç değilmi bu kadar karlı bir diyet olabilir mi. Maksimum yağ yakımı, minimum kas kaybı sağlayan bir diyet. Yukarda bahsettiğimiz gibi düşük kalorili tüm diyetler katabolik etki oluştururken. Ketojen ( Protein ağırlıklı , karbonhidratı azaltan diyet ) yönteminde kas kaybı olmamaktadır. Ketosis sistemi oluştuğu zaman beyin glukoz yerine ketonları tercih eder. İşte bu yüzden kas kaybetmeyiz. Bu ayrıca vücudun enerjiyi karşılamak için proteinler yerine vücuttaki yağları kullanması demektir. Bu diyetinde enbüyk başarısı budur zaten.

Ketosis seviyesine nasıl gelinir ?

Ketosis seviyesine gelmek biraz uzmanlık ve tecrübe istemekle birlikte bunu herkes yapabilir. Bilimsel olarak

1 Aşama : Yüksek miktarda yağ ve protein alımı

2. Aşama : Karbonhidrat yüklemesi

3. Aşama : Ketosis seviyesine ulaşmak

Uyarı : sakın ha sakın bir dilim ekmekten ne olur, bir tas yoğurt yesem ne olur, çayıma bir tane şeker atsam ne çıkar , ya arkadaşı kırmayım bir bardak kola içeyim demeyin. Boşu boşuna zahmet etmiş  olursunuz ve ketosis seviyesine gelmenizi imkansız kılmış olursunuz. İşin sırrı zaten diyeti harfiyyen uygulamakta. Minimum Karbonhidrat, Maksimum Protein ve Yağ , Sıfır şeker, Sıfır tuz, Sıfır Karbonhidrat yani süt yok , şeker yok , tuz yok, meyve yok, yoğurt yok, ekmek yok yok oğlu yok :) ama neler var neler et var , tavuk var ,balık var, tereyağda yumurta var var oğlu var

Bunuda okumalısın !  Bitsisel ürünlerle sigarayı bırakmak mümkün mü ?

Keto diyeti program örneği :

A)  CKD Ketojen diyeti – Dönüşümlü diyet listesi

Günlük 20 gr. karbonhidrat alımı

Gerisi protein

Hafta sonu bol miktarda karbonhidrat yüklemesi

Dikkat etmeniz gereken karbonhidrat alımı günü öncesi idmanınızın çok yorucu olması ve vücuttaki glukojeni tamamen tüketiminizdir. Takatiniz kalmasın :). Bunu ise süper set ile yapabilirsiniz.
Örneğin Önce biseps sonra triseps olacak şekilde düşük ağırlık çok tekrar . 12 Biseps yapıp sonra 12 Triseps yapıp böylece beşer  set yapmak. Toplamda on set. Sonra başka bir hareket … ( Süper set ile ilgili google da araştırma yapabilirsiniz bu ayrı bir makale konusudur ) Süper setle ilgili söyleyeceğim tek şey mola sürelerinin ( 10 set bitiminde , 60 saniye olması ve setler arası dinlenmenin olmaması )

Karbonhidrat yükleme nasıl yapılır ?

Haftanın son mesai günü ( Cuma ) günü antrenmanından bir kaç saat önce meyve yiyin. Glukojen deponuzu doldurun. Vücudu ketosis durumdan çıkarıyoruz.

Dört beş saat önce iki dilim ekmek, biraz haşlanmış tavuk ve zeytin yağına ekmeği banarak  yiyin.

Cumartesi , Pazar da karbonhidrat alabilirsiniz. ( Abanmadan )

Örnek ketosis antreman programı :

  • Pazar günü onca ekmeği yedikten sonra elli dakika kardiyo yaparsınız artık :)
  • Pazartesi : Omuz , kol ağırlıklı çalışın
  • Salı :  Göğüs , Karın , Bacak
  • Çarşamba : Omuz ile birlikte kol çalışnı
  • Perşembe : Kardiyo günü
  • Cuma – Hiit Kardiyo sonrası Süper set ağırlık çalışması
  • Cumartesi – Antrenman yok yatın.

Eğer ketosis etkiyi yakalarsanız enerjinizin doruğa çıktığını da fark etmiş olmalısınız. Bu diyeti atkins diyetinden ayıran tek fark hafta sonları karbonhidrat yüklemesi yapmaktır.

Diyetin hasas noktaları :

  • Et, tavuk, peynir, yumurta , balık bunlarda sınır yok haşlayarak dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz ( abartmadan )
  • Karbonhidrat alımı hafta içi günlük 20 gram civarında olmalı bunu da lifli sebzelerden almalısınız.
  • Meyve gerçekten mükemmel bir mucize ancak bu diyette maalesef meyveye yer yok.
  • Yoğurt yine mükemmel bir gıda ancak ketojen diyetinde yoğurt ve süte de yer yok.
  • Yenilmesi serbest sebzeler ( salatalık, ıspanak, semizotu vs )
  • Kök sebzeler yenmeyecek ( Havuç, patates, soğan vs. )
  • Mineral takviyesi için günlük 2 maden suyu için
  • Bitki çaylarıni şekersiz olarak içebilirsiniz
  • Günlük minimum 3 litre su tüketin
  • Sebzeleri buharda veya fırında pişirin
  • Sadece zeytin yağı ve tereyağı kullanın
  • Günde 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı kullanın

Gelen yorumlar üzerine Haziran 2015 güncellemesi

Karbonhidrat yükleme dönemi nasıl olmalıdır . ( Hafta sonu yapılması tavsiye edilir ) Bu dönem yüksek miktarda karbonhidrat tüketme dönemidir : )

Örnek Saf Ketojenik Diyet programı menüsü

Ketojenik Diyet Atkins diyeti uygulanarak yapılabileceği gibi tamamen bunun için düzenlenmiş özgün menülerle de yapılabilir.
Aşağıdaki menü gelişme çağındaki bir çocuk için 1500kcal içerecek şekilde hazırlanmıştır. Yetişkin bir kadın için günlük kalori ihtiyacı 2000kcal olarak ayarlanmalıdır. Erkek için ise 2800kcal olacak şekilde ayarlanır.

  • Kahvaltı: pastırmalı yumurta ( 1 yumurta ve 11 g pastırma ile yapılır) yanında  35 gram kaymak, 23 gram tereyağı ve çeyrek elma
  • Ara öğün: 15 gram Fındık ezmesi veya fıstık ezmesi(Şekersiz)
  • Öğlen yemeği: 1 kutu ton balığı ile hazırlanmış salata ( içine 25 gram mayonez ve 10 gram kereviz koyabilirsiniz )
  • Ara öğün: Yoğurt ( Keto Yoğurt  demek 20g kaymak, 17g yoğurt, 2 çilek ve suni tatlandırıcı içermelidir )
  • Akşam yemeği: Peynirli veya normal köfte
  • Ara öğün: 25 gram doğal kaymak, 1 yumurta, vanilya
Görüldüğü gibi sadece yağlı yiyecekleri içeren bir menü olduğundan bu menü kilo aldırmaz.  Eğer bir yetişkin iseniz ve bu menüyü uygularsanız haftada ortalama 1kg kilo kaybına yol açar. Bu menü kolesterol yükseltmez ancak ara ara  kontrol edilmesinde fayda vardır.

KARBONHİDRAT YÜKLEME DÖNEMİ TEKNİKLERİ :

Bunuda okumalısın !  Ülker 'den cevap var.

1) Cuma akşamı son olarak antrenmanından 5-6  saat önce 25-50 gram arası karbonhidrat protein ile alınmalıdır ki vücut ketojen durumdan yavaşça çıkabilsin. Ekstra olarak birazcık yağ eklenebilir.

2) Antrenmandan 1 veya 2 saat önce 25-50 gram arası glikoz ve früktoz basit şeker alımı glikojen depolarını doldurma olmalıdır ( Meyve)

3) Eğer carb-up sürecini 36 saat olarak düşünürsek ilk 18 saatlik bölümde karbonhidrat alımı kas+kemik ağırlığının 10 katı kadar olmalıdır. Diğer 18 saatlik dönemde 5 katı olarak alınmalıdır.

4) İlk 18 saatlik dilimde oranlar %70 karbonhidrat % 15 protein %15 yağ . Diğer 18 saatlik dilimde %60 karbonhidrat %25 protein %15 yağ.

5) Karbonhidrat miktarı azaldıkça glisemik indeksi düşük karbonhidratlar almak gereklidir.

Hızlı yağ yakımı için iki yöntem :

Yağ yakımı ile aynı anda kas yapma ve kütle artırma sıklıkla dile getirilen bir durumdur. Her ne kadar kişiye özel durumlar olsa da yağ yakımı için iki tür antrenman programı vardır.

  1. Düşük şiddetli uzun süren kardiyo antremanı. Bu tür bir antremanda , antreman boyunca yağ yakımı gerçekleşecektir.
  2. Şiddetli ve kısa süreli ağırlık çalışması ise antreman süresince kardiyo kadar yağ yakımı gerçekleştirmese bile yağ yakılması olayı gün boyu devam edeceğinden oldukça başarı sağlanabilir. Genel olarak gün içinde yakılan yağ miktarı düşünüldüğünde bu yöntem daha karlı olacaktır. Ayrıca zaman problemi olanlar ve rahatsızlığı olmayanlar için en iyi tercihlerden birisidir. Metobolizmada bu yöntem ile hızlanır ve uzun süreli az şiddetli kardiyonun aksine kas kaybına neden olmaz.

Yazının yazıldığı tarihten sonra okuyucularımızın yorumlarına yazdığım cevaplarda makaleye ek olarak okursanız aydınlatıcı olur.

KAYNAKÇA

  • The calorically restricted ketogenic diet, an effective alternative therapy for malignant brain cancer. Zhou W, Mukherjee P, Kiebish MA, Markis WT, Mantis JG, Seyfried TN. Nutr Metab (Lond). 2007 Feb 21;4:5. PMID: 17313687
  • Targeting energy metabolism in brain cancer: review and hypothesis. Seyfried TN, Mukherjee P. Nutr Metab (Lond). 2005 Oct 21;2:30. PMID: 16242042
  • Role of glucose and ketone bodies in the metabolic control of experimental brain cancer. Seyfried TN, Sanderson TM, El-Abbadi MM, McGowan R, Mukherjee P. Br J Cancer. 2003 Oct 6;89(7):1375-82. PMID: 14520474
  • http://calculators.hpathy.com/calories-need.asp

Uyarı : Bu sitede yazan hiç bir öneriyi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

RELATED ARTICLES

49 YORUMLAR

  1. Hem yoğurt yasak diyorsunuz, hem de listede yoğurt veriyorsunuz.. Anlamadım ben bu işi..!!
    Ayrıca başka açıklamalarda süt, yoğurt, ayran ve kefir serbestce veriliyor.

  2. Merhabalar bende ketojenik diyet yapmak istiyorum boyum 1,72 kilo 60 ama bacak bölgemde birikmiş yağlardan kurtulamıyorum diyetisyen kontrolünle 1 kilo bile yağdan veremedim bana yardımcı olup örnek bir günlük menü verebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

    • BİRİNCİ GÜN :
      Öğle Yemeği Saat 12:00

      Tereyağlı 3 yumurta
      Bir kase buharda brokoli üzerine 2 kaşık zeytinyağı ve yarım limon.
      Ara öğün saat 15:00

      Bir kase tam yağlı ev yoğurdu,
      50 gram yulaf ezmesi.
      Akşam öğünü saat 18:00

      300 gram sığır kıyması ile yapılan fırında köfte,
      Bir kase mevsim yeşilliği üzerine 2 kaşık zeytinyağı ve yarım limon,
      Bir avuç yer fıstığı.
      Makrolar: 50 gram karbonhidrat, 103 gram protein, 125 gram yağ. Toplam kalori alımı 1737.

      İKİNCİ GÜN
      Öğle öğünü saat 12:00

      Üç yumurta ile hazırlanmış tereyağlı omlet (iki kaşık tereyağı),
      Bir kase buharda karnabahar üzerine 2 kaşık zeytinyağı ve yarım limon.
      Ara öğün saat 15:00

      Bir bardak kefir,
      5 adet tüm ceviz.
      Akşam öğünü saat 18:00

      350 gram hindi göğüs eti ile yapılan ızgara,
      Bir kase mevsim yeşilliği üzerine 2 kaşık zeytinyağı ve yarım limon,
      Bir avuç yer fıstığı.
      Makrolar: 50 gram karbonhidrat, 108 gram protein, 122 gram yağ. Toplam kalori alımı 1717

      • yogurt ve süte yer yok demişssiniz yukarda burda tam yaglı yogurt ve kefir dıyosunuz ?

  3. Bir kere tuz olmadan olmaz ve tuz asla ketosisten cikarmaz. Gunde 2 cay kasigi deniz tuzu veya kaya tuzu sart. Eger yemeklere atamiyorsaniz bile o tuzu bir sekilde almaniz sart. Yoksa vucudunuz ictiginiz suyu tutmaz ve hemen disari atar. Ben her gun bolca tuz aliyorum ve her sabah ketosiste miyim diye test yapiyorum. Ayrica magnezyum, potasyum, multivitamin, probiyatik sart. Sut urunleri yeniyor ve tavsiye edilen ogun 2. Bu yazdiklarim doktor tavsiyesiyle ve basarili olarak denenmis ketogenic beslenmemdir.

  4. bu diyette tuz olmazsa olmaz!!!
    yoksa ketoflu denen ,amansız başağrısı ve halsizlik başdönmesi gibi bircok yan etkiye bariz kalırsınız. bol bol su için ve tuzdan korkmayın.

  5. merhabalar ben bu diyette 2 ogun yeyiyorum yemeyi chok fazla yag yakdim ama son yaglarim gitmiyorki gitmiyor aaa bide bunun uzeri bu diyette kabizlik problemi oluyor cok az kalori alimim nedeniyle buna cevab verirseniz sevinirim

  6. tesekkurler :)
    bende bi kac arastirma yapiyorum ve bildigim hoca var ona sordum, ve cevabi ” Stevia kesinlikle müthiş can kurtarıci. Gerçek tatlı deyil ve bitkisel tatlandırıcı olması güzel.” dedi.
    iki arada bi derede kaliyorum. ama acikcasi ona guveniyorumda. gerci deneyerekte anlayabilirz.
    ve hazirladiginiz yaziyi okumak isterim :)

  7. Cok cok tesekkur ederim hizli cevap icin :))))
    Pekii,, Stevia dogal tatlanciricisini kullanmak serbest mi??? yoksa ketosisten cikarir mi?! :O

  8. Carb-up yapmak zorunlu mu?? yani yapilirsa istedigimiz gelisimi yavaslatmaz mi?!!! cunku cok guzel bir gun :))))) hehe..
    ve sey.. tuz eklemek ketosis durumundan cikarir mi???!!!!

  9. Merhaba Ben haftanın 6 günü spor yapıyorum vücut geliştirme 1 saat civarı sürüyor idmanım
    80 kiloyum yağ oranım %16 kas oranım ise %42 .

    Beslenme programım nasıl olmalı kas kaybetmeden yağları eritmek istiyorum günlük ne kadar protein ne kadar yağ ve ne kadar karbonhidrat almalıyım

    Protein tozu 60ml sıvı amino asit creatin spordan önce 3 gr sonra 3gr bcaa matriks glutamin içeriyor 5 gr gece yatmadan da glutamin alıyorum .
    sizce beslenmem nasıl olmalı ?

    Örnek bir de program yazar mısınız ?
    Teşekkürler

  10. bu diyet spor yapan insanlar için değil bir yanlışlık olamalı spor yapan kişi en az 120 gram karbonhidrat almalı yoksa kastan yer bu diyet hiç spor yapmayan masa başı kişiler için ben 1 aydır yapıyorum yararını görüyorum karbonhidratı 50 gram alıyorum bu güne kadar yaklaşık 4 kilo verdim karbonhidrat yerken yapay ve hazır karbonhidratlardan uzak durun derim

  11. Merhaba benim size bir sorum olacak benim üst back kısmım fazla büyük ama büyük olan kısmın yağ mı yoksa kas mı olduğunu bilmiyorum ayrıca voleybol oynuyorum. Sizin yazdıklarınızı uygulasam işe yarar mı ?

    • Ketojenik diyetin en zor kısmı ilk 10 gündür. İlk 3 gün vücut bitkin düşer, 4-5 günden sonra şekere olan düşkünlük tavan yapar, 7-8 gibi vücut bu duruma alışır. Ama olay ilk sefer 10 günlük sürede kesinlikle bozmamak. Yoksa bu işlem baştan başlar.
      Vücut ketojenik duruma alıştığı zaman yani ilk 10 gün bittiği zaman, sadece ve sadece haftada bir karbonhidrat içeren bir öğün yemesine izin verilir. Tabii duruma göre 1 gün yapılanıda var. Ama annenizin bu gibi bir duruma ihtiyacı yok zira bu karbonhidrat yüklemesi ağırlık çalışan sporcunun kaslarındaki glikojen depolarını tekrar doldurmasıyla alakalı.

      Diyelim ki ilk 10 günü halletti, ve başka bir gün diyeti bozdu. Olay burda başlıyor, diyet neyle bozuldu? Temelde ketojenik diyette basit şeker asla ve asla tüketilemez ve diyet bozma işlemi hafta 1 dir. Daha fazla değil. Vücut herhangi bir karbonhidratı aldığı anda ketojenik durumdan çıkacaktır. Tekrar bu duruma geçmek 2-3 gün alabilir.

      Egzersiz kısmıysa tercihe bağlı. Ben kesinlikle yürüyüş öneriyorum. Yapılırsa günlük harcana ve alınan kalori arasında daha fazla fark sağlanır.

      yağ yakıcı ise herşey olabilir. Cla o kadar etkili bir yağ yakıcı değil. Bunun yerine sütsüz, şekersiz hatta türk kahvesi içmesini kesinlikle tavsiye ederim. Mümkünse de l-carnitine le takviye edilirse daha iyi olacaktır. Bunun için günde 3 defa l-carnitine alınabilir ki ben uygularken bunu yapıyordum.

      Beslenme listesine bakınca kesinlikle süt ve süt ürünlerini listeden çıkartmalısınız. Süt, süt şekeri olan laktoz içerir ve bu kolayca insanın ketojenik diyetten çıkmasına sebep olur. Ayrıca yüksek kolestrollü bir beslenmede önermem o yaştaki birisi için. Bu nedenle salam, sosis gibi şeyleride çıkartabilirsiniz. Yumurtaya gelince günlük 2-3 adet sarılı yemesinde sorun yok.

      Ayrıca tuzu genel prensib olarak hayatınızdan çıkartın, sadece vücutta fazladan su tutulmasına ve gereksiz bir şişkinliğe sebep olur, insan vücuduna sadece yemeklere tat katmak dışında bir yararı yoktur.

      Bunlar dışında günlük öğün sayısının 5-6 olması önemli. Vücuda düzenli olarak karbonhidratsız, sağlıklı yağlar girmeli. Bunlara ek olarak ara öğün için ben ceviz ve badem öneririm. Bende bu diyeti yaparken bunları tüketiyordum. Miktar ise bence sayılarla sınırlı olmalı. Yani 3-4 ceviz, 7-8 adet badem gibi bir öğünde alınabilir. Bir bayan için fazlası iyi olmayabilir.

  12. Diyete başlayacağım bir an önce cevap alabilirsem sevinirim

    Cevap : Görüşümüz çok fazla protein almış olursunuz. Bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir doktora danışmanızı öneririm.

  13. Diyette haftasonu carb yapılmadan olur mu
    Ayrıca yeşil sebze suyu içilmesi uygun mu

    Cevap : Carb işi bu işin özü zaten. Yeşil sebze suyu içebilirsiniz.

  14. öncelikle kolay gelsin.size istanbuldan yazıyorum.benim 24 yaşında bir kardeşim var. 2013 yılı eylül ayı başı itibariyle kendisine BETİN SAPI SOL TARAFINDA – BULBUSTA NÖRAL PARAKİMDE EKSPANSİYON OLUŞTURAN VE MALİGN BULGULAR GÖSTEREN KİTLE LEZYON (tanımlanan MR spektroskopi bulguları Malign proçes ile uyumludur. Ayrıca tanıda intraaksiyel metastaz ve grade III glial tümör yer almaktadır.) Tanısı konmakla birlikte yaptığımız araştırmalarda beyin sapında olması hasebiyle herhangi bir cerrahi müdahalenin söz konusu olamayacağını öğrendik. Ayrıca yaklaşık 10 gün önce de kardeşimin sağ kol ve sağ ayağında hareket yetisini kaybetmesi durumu ve konuşmada bozukluk meydana geldi. Bu tür tümörlerde kullanılan GAMMA KNIFE yöntemi için bir hastane görüştüğümde herhangi bir biyopsi işlemi yapılamadığından GAMMA KNIFE yönteminin uygulanıp uygulanamaması konusunda şüphelerinin olduklarını bildirdiler. Yani hasılı yapmış olduğum araştırmalarda KETOJENİK DİYETİN bulunduğunu öğrenmekle birlikte belki yapılacak bu diyet uygulamasıyla kayda değer bir sonuç alabileceğimiz temennisiyle bu Maili size atıyorum. bu konu ile ilgili olarak bize yardımcı olursanız çok sevineceğiz. Saygı ve Hürmetlerimle..Polis Memuru HALİT. 0505 381 25 29

  15. Yağ alımı nasıl olmalı sizce ve karbonhidrat yüklemesi nasıl yapılmalı örnek bir normal bir günde örnek bir menü ve car up döneminde bir örnek menü yazabilirmisiniz

    Admninin cevabı: Yorumunuz üzerine makale içine ekleme yaptım umarım hoşunuza gider.

  16. Zayıflama yöntemlerinde çevremde LPG cihazlarını kullananlar var. Yeni LPC cihazların zayıflattığını söylüyorlar. Bu konu hakkında bilgisi olan yada araştıran biri varsa bende geniş bilgi almak isterim.

  17. Diyetle ilgili birçok yazı okudum; fakat çorbalar konusunda bir bilgi bulamadım. Çorbalar bu diyete uygun mudur?

    Örneğin yoğurdun programa dahil edilmeyişi sebebiyle yoğurt çorbasının olmaması gerektiği yönünde tahmin yürütüyorum. Peki sebze, brokoli, ezogelin, mercimek gibi çorbaları programımıza katabilir miyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)

  18. selamlar hocam öncelikle kendimden bahsedeyim orta halli vucut geliştirmecisiyim kendi adıma konuşursam… 19yaşındayım bel üstü bölgelerinde genel şikayetim var boyum 1.78 kilom 82 diyeceksinizki biraz kilolusun hayır yanılıyorsunuz derim bende neden derseniz belim incecik gögsüm bi karış bi kilo nerden geliyor çözemedim karın kaslarımın üzerinde boylamasına max 3 bilemedin 4cm yag var kalkınca onlar bile belli olmuyor fazla ama kaslarda belli olmuyor işte asıl sorun burası bide bel çevremdeki yani yanlardaki yagları yakamıyorum vucudumda toplasak 5kilo yag bile yoktur ama gelin görünki bu işte bi iş var sanırım 2 yıldır body yapıyorum bi ara kardiyoya fena kaptırmıştım 96dn 82ye kadar düştüm 14kg yag yaktım geri hızla almadım hala 82kgım ama şunu çözemedim o kadar koşuya karın egzersizlerine neden karın kaslarım belli olmuyor yada tam olarak erimedi ne yapmak lazım kalıcı yagmı bunlar onu çözemedm onu soracaktım teşekkür ediyorum şimdiden cevap için saygı duyuyorum ha bide bi sorun daha var kaslarım var ama tam belli olmuyor altta karın kası var kollar bile bıraktınmı pörsümüş gibi duruyor ama sıkınca taş mübarek onuda anlayamıyorum etim sıkı degil sanırım sorun bu yardımlarınız için sagolun…

  19. Selamlar.5 senelik vücüt geliştirme sporcusuyum.Çoğu diyeti(atkinks) bugüne kadar sorunsuz uyguladım.Benim sormak istediğim 2 şey var.

    1.Antremanlarım gerçekten çok ekstrem geçiyor.Haliyle antremandan sonra 1:1 30 gram karb(hızlı sindirilen) 30 gram hidrolize protein alıyorum.Ketojenik diyette bu karbonhidrattan feragat etmem gerekirmi?

    2.Diyete başlamadan önceki yüksek karb dönemini açıklarmısınız?Yani yarın başlıyorum dedim bügün yüksek karb,mı beslenmeliyim?

    Teşekkürler.

    Adminin cevabı :

    Ketosis seviyesine nasıl gelinir ?

    Birçok deney sonucu yüksek miktarda yağ ( %80 )ve belirli miktarda protein ( %20 ) alımıyla tabii bu alımdan önce carb-up ( bolca karbonhidrat yenen dönem ) döneminden sonra ortalama 2 gün içinde ketosise girilir. Düşük miktarda alınan protein yüzünden insülin seviyesi hızlı şekilde düşer. Bu 2 günden sonra oranlar tekrar belirlenir ve protein alımı kaslar nedeniyle yükseltilir.

    2 gün sonra oranlar şöle olmalıdır. %65 yağ % 30 protein %5 karbonhidrat . Bu oranlar bu diyeti yapan kişide ketosis seviyesinin devam etmesi ve kaslar için gerekli olan protein miktarı için gereklidir. % 5 olan karbonhidrat alımını ise lifli sebzelerden almak gereklidir.

    Bu dönem carb-up dönemine kadar devam edebilir. O günde genellikle Cuma akşamı başlayıp C.tesi akşamı son bulur. Cuma antremanından önce doymuş yağları almayı azaltmak gerekmektedir. Çünkü doymuş yağların insülin hassasyeti vardır.

    Ayrıca Cuma günü antremandan 2 saat önce bir miktar ( örnek = 40 gram ) karbonhidrat almalıdır. Böylece artık keton seviyesinden yavaşça çıkıp kandaki glükoz seviyesi normal ketos seviyesine iner. Bu çok öenmlidir çünkü carb up dönemi kasları inşa ve kayıpları telafi dönemidir.

    Ayrıca ketojen diyetin nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız karbonhidrat kullanımını önerildiği şekilde kullanmalısınız.

  20. sanırım bu diet vücut geliştirme çalışanlar için geliştirilmiş bir program. peki,diğer kişiler için de uygulanabilinir mi? mesela ben haftanın 2 günü pilates 1 günü de kardiyo (veya sadece pilates) yapıyorum. bu diet bu spor programıyla bana ağır mı gelir? şimdiden teşekkürler..

  21. hocam bu yazdığınız örnek diyeti bire bir uygularsak bu diyete başlamış sayılırıyız…veya siz bizim gibi bu işlerden anlamayanlar için hem keto donemındekı ogunlerde yenmesı gereknelerı hemde hafta sonlarında karbonhıdrat donemındekı yenmesı gerkenlerı kapsamlıyıcak bı ornek dıyet programı yazarmısnız.

  22. peki bu diyette karbonhidratın lifli besinlerden alnması önerilor sizce bu besinler hangileri olmalı ve en azından bir haftalık beslenme örneği için bilgi paylaşırsanız sevinirim
    SAYGILAR

    Adminin cevabı :

    Ketojenik diyet öncülerinden Dave Palumbo nun uyguladığı ketojenik diyet sistemi :

    Bu adam Süt ürünleri önermiyor çünkü laktoz içerdiğinden. Aldığınız peynirleri olabildiğince düşük karbonhidratlı seçerseniz sorun olmaz. Bunun dışında yoğurtta kesinlikle yüksek karbonhidrat var o kesinlikle olamaz.

    Örnek bir diyet planına gelirsek,

    -Kahvaltıda yağda kızartılmış 2 yumurta, belki bir miktar kaşar ve kesinlikle yeşil sebze

    -Ara öğün olarak ben 3-4 adet cevizi tercih ediyorum

    -Öğle yemeğinde et ama miktarı fazla değil 150gr kadar yeterli olacaktır. Yağda kızartabilirsiniz. Ayrıca 150gr, bir insanın avuç içi kadar oluyor aşağı yukarı, daha fazla protein tüketmek sadece onları da yağ olarak depolattırır. Birde 1 tabak yeşil salata veya sebze.

    -Ara öğün olarak 7-8 adet badem(tuzsuz)

    Akşam yemeği olarak yine 150gr kadar et ki yağda kızartma olabilir ve 1 tabak yine yeşil sebze veya salata.

    -Gece atıştırmak isterse yine 3-4 adet ceviz.

    Bol bol yeşil sebze dememin nedeni, karbonhidratsız bol lifli besin tüketmek ve vücudun tokluk hissini sağlamak. Bitkisel yağlar yerine hayvalsal yağlarda tok tutar. Ayrıca yukardaki listenin kalori hesabını yapmadım ama aşağı yukaru 1000-1500 tutar, ketojenik diyette çok fazla kalori açığına gerek yok sadece diyetin prensiblerine uymak gerekiyor. Tabii kalori açığı olursa daha iyi olur. Birde tuz konusunda haklısınız, insanları ondan vazgeçirmek çok zor. Olsun denemeye değer. Birde eklemek istiyorum her türlü meyve de fruktoz ve glikoz içerdiğinden yine ne yazık ki yasak. Ketojenik diyette günlük herşeyi sayarsak 20gr karbonhidratı geçmemek önemli.

    Birde eklemek istiyorum ketojenik diyet, kan şekerini çok aşağı çekiyor ve bu gerçekten iyi birşey. Vücut bu sayede hormonal dengesini sağlıyor. Ayrıca birkaç mineralde kan şekeri üzerinde etkili, bunlarla ketojenik diyeti pekiştirirseniz daha kolay yağ yakımı gerçekleşebilir.

    Kaynak olarak Dan Duchaine in yazdığı “Bodyopus” kitabı bu iki maddeyi çok güzel anlatıyor.

  23. cevabın için sağol .
    Ama şimdi bide diyer sorulara geçelim.kalori hesabi gereklimi sizce?amino,bcaa,arginin,creatin,omega ve vitaminler ,bu diyet içinde sizce uygun mu? Özellikle bununların cevabı önemli ADMİN ,,, SAYGILAR +SEVGİLER

    Adminin cevabı : Benim önerim Omega 3 hariç ekstra vitamin ve mineral kullanmamanız. Elbette bunlar görünüşte fayda sağlıyor ancak emin olun uzun vadede vücuda zarar veren takviyelerdir. Doktorlardan ve hocalarımızdan öğrendiğimiz budur. Kas yapmak için protein lazımsa bunu sağlıklı protein içeren gıdalardan almalısın. Diğer arginin gibi mineraller ise vücut tarafından üretildiği an makbuldür dışadan ekstar destek bir yerde bilgisayar overclock yapmak gibidir ki saat ayarları ile oynanan herşeyde zarar vardır.

  24. hello…
    ÖNCELİKLE ÇOK AÇIKLIĞICI OLMUŞ ELİNE SAĞLIK,SORUM ŞÖYLEKİ YAĞ KARB, MİKTARIMIZI NEYE GÖRE ,YANİ 110 KG 190 CM BİRİ İÇİN ALMAM GEREKEN YAĞLAR TOPLAM NEKADAR MİN-MAX,,?,AMİNO,BCAA,kreatin,GLUTAMİM VE ARGİNİN kULLANIYORUM .BUNLARaA DEVAM MI?anımal pak MULTIVITAMIN OLARAK YETER Mİ?AYRIYETEN SU MİKTARINA GALİBA DEYİNMEDİN ,ZATEN NERDEYSE 3-4LT İÇİOM ,AZALTMAM GEREKİRMİ?ALLAH RAĞZI OLSUN ŞİMDİDEN CEVABIN İÇİN TABİ ŞİMDİYE KADAR PAYLAŞİMLARINADA .LCV

    Allahın mucizes gibi birşey bu ozaman bana göre .şmden heycan bastı .benim için bir ilk olcak.gelin gibi ……….

    Adminin notu :

    Ketosis seviyesine nasıl gelinir ?
    Birçok deney sonucu yüksek miktarda yağ ( %80 )ve belirli miktarda protein ( %20 ) alımıyla tabii bu alımdan önce carb-up ( bolca karbonhidrat yenen dönem ) döneminden sonra ortalama 2 gün içinde ketosise girilir. Düşük miktarda alınan protein yüzünden insülin seviyesi hızlı şekilde düşer. Bu 2 günden sonra oranlar tekrar belirlenir ve protein alımı kaslar nedeniyle yükseltilir.

    2 gün sonra oranlar şöle olmalıdır. %65 yağ % 30 protein %5 karbonhidrat . Bu oranlar bu diyeti yapan kişide ketosis seviyesinin devam etmesi ve kaslar için gerekli olan protein miktarı için gereklidir. % 5 olan karbonhidrat alımını ise lifli sebzelerden almak gereklidir.

    Bu dönem carb-up dönemine kadar devam edebilir. O günde genellikle Cuma akşamı başlayıp C.tesi akşamı son bulur. Cuma antremanından önce doymuş yağları almayı azaltmak gerekmektedir. Çünkü doymuş yağların insülin hassasyeti vardır.

    Ayrıca Cuma günü antremandan 2 saat önce bir miktar ( örnek = 40 gram ) karbonhidrat almalıdır. Böylece artık keton seviyesinden yavaşça çıkıp kandaki glükoz seviyesi normal ketos seviyesine iner. Bu çok öenmlidir çünkü carb up dönemi kasları inşa ve kayıpları telafi dönemidir.

  25. selam bir sorum olcak bu keto diyetini yaparken ketosis durumda olup olmadığımızı anlamak için ne yapmalıyız?

    Adminin notu : Ketosis döneminde agizda ve idrarda belirgin aseton kokusu mevcuttur.
    Ketosise geçip serbest yağ asitlerinden keton üretimi yapıldığını ama ketonların tekrardan yağa çevrilemediğini söylemiştik. Bunun yanında vücudunuzun ketonları enerji için ne kadar verimli bir şekilde kullanabildiğine bağlı olarak fazla ketonlar idrar ve solunum yoluyla vücuttan atılır. Ketostix stripleri ketonlarla etkileşime geçer ve idrarda keton mevcutsa renk değiştirir. Keton miktarına bağlı olarak renk değişikliği de artar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son yorumlar